Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen om läget efter dödsskjutningarna i Uppsala Foto: SVT

Polisen om läget efter dödsskjutningarna i Uppsala

Publicerad

Under torsdagsförmiddagen höll polisledningen i region Mitt en presskonferens på polishuset om den senaste tidens skjutningar i Uppsala.
”Vi försöker, men det räcker inte till” säger regionpolischefen Carin Götblad.

Regionpolischefen Carin Götblad och polisområdeschef Pär Halldén gav en lägesbild över situationen och berätta om polisens utmaningar inför framtiden.

– Vi har öppna gränser som gör att narkotikan och vapen kan ta sig in i vårt land. Det skapar stora konflikter, i dag är det stora grupper som lever i organiserade brottslighet eller i närhet av den. Narkotikan och vapen är en livsfarlig kombination, säger Carin Götbland, regionpolischef.

Under 2018 har det skett totalt 13 skjutningar i Uppsala, och bara de senaste veckorna har två dödsskjutningar inträffat.

– Vi har just nu fem utredningar om mordförsök, och fyra utredningar om mord. Det är en bekymmersam situation. Ett viktigt arbete nu är att fånga in alla typer av brott så att vi kan skapa en bred bild över hur kriminaliteten ser ut i dag, säger Pär Halldén, polisområdeschef.

”Vi försöker, men det räcker inte till”

Carin Götblad anser att man gör vad man kan, men att det inte räcker till.

– Vi behöver få kontroll över våra gränser, vi behöver bli fler. Vi försöker, men i dag räcker det inte till. Vår lagstiftning och samhälle är inte byggd för den här komplexa situationen, säger hon.

Vad är det som händer i Uppsala, är det gängkrig som pågår?

– Ja, det kan man tro. Det är mycket narkotika, och när polisen är aktiv och gör tillslag så får man skulder till varandra, och man konkurrerar med varandra, vilket skapar farliga situationer, säger Götblad.

”Gränby är inte ett laglöst land”

Efter den senaste tidens händelser har Uppsalapolisen sjösatt ”Operation Lynx Teodor” som fokuserar specifikt på stadsdelen Gränby. Polisen anser att man nu tagit kontroll över området.

– Det är inte något laglöst land. Vi har bekymmer där, men vi har tagit kontroll över situationen. Vi har beslagit tagit stora mängder narkotika, vi har även arbetat med brottsförebyggande arbete, säger Jale Poljarevius som är kommenderingschef för operation Lynx.

Han vill dock inte kommentera mängden narkotikan som beslagtagits, på grund av pågående förundersökning.

Rikspolischefen inbjuden

Länsstyrelsen i Uppsala län och Uppsala kommun har dessutom efterlyst hjälp från rikspolischefen Anders Thornberg. Han har bjudits in till samtal om hur man bäst kan möta den rådande situationen och stärka det lokala trygghetsskapande arbetet.

– Det är väl positivt, säger Carin Götblad.

Se hela presskonferensen här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet