Foto: Utryckning Uppsala

Polisen kraftsamlar för att knäcka gängen i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har märkt händelserna i Gränby den senaste tiden som en särskild händelse. Samtidigt sjösätter man nu ”Operation Lynx Teodor” – och det för att kunna kraftsamla mot den kriminalitet som härjar i stadsdelen.

Tre skjutningar på en vecka i – varav två dödsskjutningar. Bland annat i Gränby. Kort efter händelserna valde polisen att uppgradera insatserna kring stadsdelen som en särskild händelse – vilket i korthet innebär att resurserna kan fokuseras och arbetet kan trappas upp.

Sedan en tid tillbaka genomför även Uppsalapolisen ”Operation Lynx”. Ett insats som går över längsgränserna, fokuserad på den grova kriminalitet som härjar i regionen. Som en utfällning av det väljer nu polisen att sjösätta ”Operation Lynx Teodor”. En operation specifikt fokuserad på stadsdelen Gränby.

– Det är naturligtvis den lägesbild som vi har just nu med många skjutningar under hösten som föranlett denna insats, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

– Det är ett tilltagande problem, fortsätter hon.

Resursupptrappning

Operationen möjliggör resursförstärkning från andra delar av regionen – och namnet är plockat från namnsdagslistan från den dag det sjösattes: fredag den 9 november.

Gäller resurserna utredning, stab och fötter på fält?

– Så kan det vara.

Hur länge operationen ska pågå är inget Uppsalapolisen vill gå in på.

– Även kriminella läser media.

”Kraftsamling”

Enligt Lisa Sannervik ger insatserna frukt – även om hon själv medger att den nuvarande situationen utveckling inte är önskvärd.

– Under året har vi genomfört många insatser runt om i regionen och situationen är något vi ser i Uppsala samt i andra delar av regionen.

– Vi har tagit mycket vapen och narkotika i beslag, men det här är ett långsiktigt arbete och vi ska inte utvärdera om det ger frukt nu, fortsätter hon.

Enligt Lisa Sannervik är arbetet som nu pågår en kraftsamling. Inte minst på högre nivå i organisationen.

– Det här är inget som ska påverka våra invånare. Vi kommer aldrig låta den här typen av brottslighet vinna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet