Foto: TT

Efter dödsskjutningarna: rikspolischefen kallas till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av de senaste veckornas oroväckande utveckling med flera skjutningar i Uppsala bjuder landshövdingen, tillsammans med Uppsala kommun, in rikspolischef Anders Thornberg till samtal.

Enligt Länsstyrelsen och kommunen är förhoppningen att en eventuell träff ska kunna stärka samarbetet mellan instanserna – för att ytterligare ta steg i brottsbekämpningen.

Under 2018 har det skett 13 skjutningar i Uppsala – varav många med dödlig utgång. Bara under förra veckan skedde två skjutningar som nu utreds som mord.

Länsstyrelsen i Uppsala län och Uppsala kommun efterlyser nu hjälp och samtal med Polismyndighetens högsta led: rikspolischefen Anders Thornberg.

Kallas till Uppsala

Rikspolischefen bjuds därför in till dialog kring hur man bäst kan möta rådande situation och stärka det lokala trygghetsskapande arbetet.

– Vi måste göra allt vi kan för att bryta den utveckling som vi sett den senaste tiden. Genom att bjuda in rikspolischefen vill vi peka på allvaret i denna situation och även säkerställa att Polisen gör allt de kan för att Uppsalas invånare ska känna sig trygga, skriver Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Jag vill bidra till att utveckla dialogen mellan den centrala polisledningen och Uppsala kommun i en för länet mycket angelägen fråga, skriver Göran Enander, landshövding i Uppsala län.

”Skyndsamt”

I och med inbjudan hoppas kommunen och Länsstyrelsen att lokalpolisområdet i Uppsala ska kunna erbjudas nationellt stöd och därigenom kunna förstärka ren regionala möjligheten att tackla utvecklingen.

– Det är en allvarlig situation. Landshövdingen har tillsammans med kommunstyrelsen gjort bedömningen att en dialog bör etablerats skyndsamt. Både för att lösa den akuta situationen och på ett långsiktigt plan mer förebyggande, säger Cecilia Irefalk, pressansvarig kommunikatör vid Länsstyrelsen i Uppsala län till SVT Nyheter.

Polismyndigheten nationellt bekräftar att det inkommit en inbjudan och att den nu ska behandlas.

Läs inbjudan i klartext här: ”Till rikspolischef Anders Thornberg”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet