Foto: TT/Länsstyrelsen

Inbjudan: ”Till rikspolischef Anders Thornberg”

Publicerad

Här är inbjudan i klartext som Landshövdingen och Uppsala kommun skickat till rikspolischef Anders Thornberg – med anledning av de många skjutningarna i Uppsala den senaste tiden. Under 2018 har 13 skjutningar skett. Bara förra veckan skedde två med dödlig utgång.

Inbjudan – 2018-11-14:

Visa

”Med anledning av den senaste tidens utveckling i Uppsala önskar kommunstyrelsen och länsstyrelsen träffa rikspolischefen Anders Thornberg för dialog om ytterligare stärkt samarbete för ökad trygghet i kommunen och länet.

Polismyndigheten är den viktigaste samverkansparten i det lokala trygghetsskapande arbetet. Mellan kommun och polis hålls arbetet ihop på såväl strategisk nivå, genom bland annat samverkansavtal, som på operativ nivå i den dagliga verksamheten. Samtidigt har länsstyrelsen i Uppsala ett samordnande ansvar för länets brottsförebyggande frågor och har även inrättat ett länsövergripande råd för social hållbarhet. Ett av rådets prioriterade områden är hälsa, livsvillkor och trygghet i socioekonomiskt utsatta områden.

Rådande situation kräver både kraftsamling avseende det akuta läget och parallellt ett vidareutvecklande av stabila och långsiktiga lösningar i förebyggande syfte. I flera avseenden är det avgörande att polisens nationella funktioner prioriterar, tillsätter resurser och stöttar den regionala och lokala nivån för att kunna möta behoven. Gottsunda/Valsätra har av polismyndigheten utpekats som ett särskilt utsatt område. Även om det under lång tid pågått ett arbete med att långsiktigt och uthålligt minska utanförskap och segregation och stärka tryggheten i området, blev utpekandet ändå en maning till ytterligare ansträngningar.

Den senaste tidens utveckling och våldshändelser i Uppsala visar att det finns flera stadsdelar med problematik som behöver polisens särskilda uppmärksamhet, där till exempel kameror i många fall skulle underlätta brottsutredning. På samma sätt är ett lokalt poliskontor i Gottsunda en sedan länge efterfrågad åtgärd. Uppsala kommun och länsstyrelsen erfar att det finns en stark vilja på lokal nivå att etablera dessa åtgärder, men att stöd från den nationella nivån och den Nationella Operativa Avdelningen (NOA) är mycket viktigt för ett framgångsrikt resultat.

Mot bakgrund av ovanstående beskrivning bjuder länsstyrelsen och kommunen in till samtal i syfte att gemensamt hitta lösningar. Vi anser att det är av största vikt för Uppsalas utveckling, att lokalpolisområdet får det stöd som behövs för att möta behoven och förstärka den regionala kraftsamling som nu sker för att förebygga problem i socioekonomiskt utsatta områden.

Med förhoppning att kunna mötas snarast,

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande

Göran Enander, Landshövding Uppsala län”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet