Foto: TT

Fler övervakningskameror ska sättas upp i city

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har nu ansökt om att sätta upp nya övervakningskameror i Uppsala. Bland annat rör det sig om övervakning av Påvel Snickares gränd och Stora torget.

Sammanlagt rör det sig om 11 kameror uppdelat vid två platser: Påvel Snickares gränd och Stora torget i centrala Uppsala. Kamerorna väntas kunna sättas upp senare i höst och ska göras i samråd med polisen.

– Nu kommer det på plats i city, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Ansökan är gjord till Datainspektionen och enligt Pelling finns det inget i nuläget som tyder på att ansökan inte ska godkännas.

Gränby

Kommunen ser också över möjligheterna att sätta upp kameror i Gränby. Det efter den senaste tidens oroligheter som skett i området. Hur många och var är dock inte bestämt än.

Hur kommer det sig att du och ditt parti har gjort en vändning i denna fråga och blivit mer tillåtande till kameror?

– Det är den grova brottsligheten. Polisen har efterfrågat det här, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

– Det vi har sett också är att kameror har gett goda resultat. Vi är öppna för att omvärdera alla verktyg som kan stävja brott, fortsätter han.

”Goda resultat”

Det här med 'goda resultat'. Vad menar du med det?

– Vi har fått indikationer från polis och allmänhet att övervakningen har varit positiv. Sedan om kamerorna i slutändan leder till att vi kan beivra brott eller lyckats få några fällande domar är något som återstår att se. Likt många andra insatser måste vi noga utvärdera även denna i slutändan, säger Erik Pelling (S).

Gällande den senaste tidens händelser: vad säger att de hade kunnat undvikas med hjälp av kameror?

– Kameror är bara ett av verktygen som vi använder oss av. Det handlar om att satsa på bred front för att komma åt den organiserade och grova brottsligheten. Och där är kameror ett av verktygen, men sen kan jag hålla med om att kameror nu har blivit en stor del av samhällsdebatten.

Integriteten

Vad har du att säga till dem som tycker det är olustigt med kameror som bandar konstant? Integriteten alltså?

– Jag tror de flesta har förståelse för detta om det kan hjälpa till att stoppa brott.

Kostnaden för kamerorna bedöms ligga på omkring 1500-2000 kronor per månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.