Erik Pelling (S) och Fredrik Ahlstedt (M). Foto: SVT

Socialdemokraterna öppnar för kameraövervakning i Uppsalas skolor

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Socialdemokraterna en plan på tio reformer för att öka tryggheten i Uppsala. Framförallt syftade det på att få bort Gottsunda från listan över utsatta områden.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) lade under fredagsförmiddagen fram förslaget på tio trygghetslöften för Uppsala. Stor vikt lades åt att utöka kameraövervakningen på offentliga platser, men man öppnade även dörren för kameror i skolan.

– Jag tror inte det är aktuellt på särskilt många skolor men dem skolor där det är aktuellt så tycker jag vi ska pröva det. Det har varit effektivt på offentliga ytor och om det kan vara effektivt även på skolor, då ska vi testa det. Jag är beredd att pröva även andra åtgärder för att öka tryggheten och bekämpa kriminaliteten, säger Erik Pelling.

Med bland dem övriga förslagen fanns bland annat en tanke om att utöka antalet områden som kommunala ordningsvakter är placerade i och att ge stöd åt initiativ som nattvandring för att fler vuxna ska synas på gator och torg.

Garanti: vuxna ska informeras

Socialdemokraterna vill även se en garanti där socialtjänsten tar kontakt med vårdnadshavare till en minderåriga inom 24 timmar efter att ett brott har begåtts.

Från oppositionens håll var kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) positiv till tanken om fler trygghetskameror. En fråga de själva drivit tidigare.

–  Jag är glad över att de äntligen följer våra förslag. Vi föreslog redan 2016 en trygghetsplan där vi tog upp både kameraövervakning och ordningsvakter. Det är bra att man äntligen kommer till skott med det här, för det har gått väldigt segt att få till det, säger Fredrik Ahlstedt.

Är ni med andra ord överens mellan partierna i den här frågan nu?

– Det återstår att se för det handlar om att prioritera det i budgeten också och det har vi ännu inte sett något av från Socialdemokraterna, medan vi har under alla de här åren prioriterat i vår budget att vi ska sätta upp fler kameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.