Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ökningen har spridit sig till stora delar av länet” Foto: TT

Ny prognos: Kraftig ökning av inlagda på sjukhus kommande veckor

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala befarar att det kommer att bli en kraftig ökning av antal sjukhusinläggningar på grund av covid-19 de närmaste veckorna.

Det ser mörkt ut när veckans rapport från forskningssamarbetet CRUSH Covid kom under onsdagen. Det är Region Uppsala och forskare från Uppsala universitet som ligger bakom projektet, och summeringen lyder att det är ett försämring av läget när det gäller samtliga parametrar jämfört med förra veckan.

Exempelvis är det fler som testas positivt per 14 dagar och antalet inlagda på sjukhus ökar.

Befarar kraftig ökning på sjukhus

Utifrån rapporten befarar regionen att det kommer att bli en kraftig ökning av antal sjukhusinläggningar de närmsta veckorna.

– Vi ser att andel positiva fall av det totala har ökat och vi ser att den här ökningen har spridit sig till stora delar av Uppsala och länet, säger Mats Martinell, medicinskt sakkunnig på primärvårdens provtagningsenhet och ansvarig för projektet.

Hör mer om varför forskningsgruppen tror att antalet covid-smittade som behöver sjukhusvård kommer att stiga de närmaste veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet