Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Kristenson (S), ordf. i arbetsmarknadsnämnden kommenterar domen och Uppsalas modell att personer ekonomiskt bistånd som har svartkontrakt. Foto: SVT

Ny dom: Kommuner kan inte neka ersättning till svartboende

Uppdaterad
Publicerad

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen blir vägledande på
bostadsmarknaden. Domstolen slår fast att hyresformen inte påverkar rätten att få ekonomiskt bistånd.

Det innebär att Uppsala kommuns tillvägagångssätt med att stoppa bistånd till personer med svartkontrakt strider mot lagen.

Fallet som avgjordes i högsta instansen, som Altinget rapporterat om, handlar om en person i Göteborgs kommun där socialtjänsten nekat bidrag med hänvisning till att det handlade om ett svart bostadskontrakt.

Stor SVT-granskning

Biståndsexperimentet

En granskning som SVT Uppsalas reportrar Christoffer Urborn och Ellen Pan gjorde förra året visade att 130 av landets kommuner nekade bistånd till de som bodde på otillåtna andrahandskontrakt.

Uppsala kommun var en av de kommuner som stoppat utbetalningar av ekonomiskt bistånd till personer med svartkontrakt, i ett försök att motverka svarthyror. Kommunens argument var att man inte ville ”fortsätta att göda en kriminell ekonomi”.

Strider mot lagen

Men det här strider alltså mot lagen, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är bra att det klargörs att socialtjänstlagstiftningen är en skyddslagstiftning för de svagaste. Det är de politiska konsekvenserna som är problematiska. Lagstiftningen tog fram under 70-talet och har inte ändrats sedan dess, säger Micael Nilsson, expert vid
Boverket till Altinget.

Efter att ha läst domen säger kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Erik Pelling (S) så här i en skriftlig kommentar till SVT:

– Det är fortfarande orimligt att kommunen tvingas göda den svarta marknaden med skattepengar. Men kommunen kommer inte längre i frågan. Antingen ändrar regering och riksdag lagen, eller så får vi leva med de här konsekvenserna, säger han.

Hela SVT Uppsalas granskning Biståndsexperimentet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet