Räddningsbåten kan användas för att snabbt undsätta personer som hamnat i vattnet. Foto: SVT

Ny räddningsbåt ska göra länet mer sjösäkert

Uppdaterad
Publicerad

Lokala handlare donerar en ny räddningsbåt till Sjöräddningssällskapet i Uppsala.

– Det är en resurs som kommer kunna användas både i Mälaren men också i sjöarna i hela Uppland, säger stationsansvarig Christopher Carlbom.

Under dagens Öppen Hamn vid Fyrisån i Uppsala invigde Sjöräddningssällskapet sin nya räddningsbåt. Det är sex lokala mathandlare i Uppsala som har gått samman och donerat pengar för att köpa in räddningsbåten.

– Det här betyder jättemycket för vår station i Uppsala. Hela Mälaren och Upplands insjöar blir säkrare att vara på eftersom vi kan vara snabbt på plats om det händer något, säger stationsansvarig Christopher Carlbom.

Rescuerunner

Den nya båten är en så kallad Resucerunner och kan närmast beskrivas som en specialbyggd vattenskoter. Båten kommer att stå lastad på en släpvagn på Sjöräddningssällskapet satation ute vid Skarholmen och kommer att användas vid insatser runt om i hela Uppland.

– Den är stabil och stadig och tar sig fram i alla väder, vilket gör att man lätt kan plocka upp människor som har hamnat i vattnet.

Stationschef Christopher Carlbom ser den nya räddningsbåten som en stor resurs. Foto: SVT

Komplement till svävare

Under vinterhalvåret använder sig Sjöräddningssällskapet av en svävare för att undsätta personer som hamnat i vattnet. Svävaren går att använda även på sommaren men den nya båten gör det möjligt att vara ännu snabbare på plats om en olycka skulle ske. Stationsansvarig Christopher Carlbom minns en händelse för några år sedan när den nya båten hade varit en resurs.

– För några år sedan hade vi tio ungdomar som var ute och seglade på en seglarskola. Det kom en kraftig vindkantring och de föll i vattnet. Vid ett sådant tillfälle hade den nya båten varit helt fantastisk eftersom man snabbt hade kunnat ta sig fram och plocka upp dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.