Eftermiddagsfikat fick avbrytas för att rädda en person som gått genom isen. Foto: SVT

Hedvig, 23, hyllas som hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Hedvig Edström tvekade inte en sekund när hon såg att en skridskoåkare gått genom isen, hon snörde på sig skorna och tog med sig en räddningslina för att försöka rädda personen.

Längst ut på Vretaudd bor Hedvig Edström med sin familj. Under onsdagseftermiddagen hade hon en bekant på besök och de satt i köket och tittade ut mot Dalbyviken där en och annan person åkte skridskor i det milda vädret. Bara för några dagar sedan hade hennes familj också åkt skridskor och utrustningen låg fortfarande kvar i hallen.

Eftermiddagsfikat fick ett abrupt slut när en av personerna på isen plötsligt var försvunnen.

– Jag tänkte egentligen inte så mycket, jag sprang ut i hallen, på med skorna och tog linan. Jag stoppade telefonen i fickan och rusade iväg, säger Hedvig Edström.

Ringer SOS Alarm

Mitt under språngmarschen till uddens spets ringer Hedvig Edström till SOS Alarm. När Hedvig Edström når fram till stranden ser hon att en annan skridskoåkare också har nått fram till vaken. Hennes vän hinner ikapp och hon beger sig ut på isen för att med hjälp av en räddningslina försöka få upp personen ur vattnet.

– Först var det väldigt obehagligt. Min vän står kvar på land med telefonen och jag beger mig ut på isen. Jag ser att det kommer en annan skridskoåkare och han hjälper till med en stav. Jag kommer fram och personen är väldigt chockad men vi ser att svävaren kommer in och det kändes väldigt skönt.

Hur gick tankarna när svävaren var på väg fram?

– Jag hade ringt dem bara någon minut innan, så de var väldigt snabba på plats. Det var skönt att vi hade fått upp mannen ur vattnet och satt där och väntade.

Två larm

Inom loppet av två timmar inträffade under onsdagen två drunkningstillbud på Ekoln utanför Uppsala. Vid den första olyckan kunde Sjöräddningsällskapet snabbt undsätta personen som gått genom isen. Vid det andra var Hedvig Edströms snabba agerande avgörande för att snabbt få personen ur det iskalla vattnet. Kort efter larmet på onsdagen hyllar Sjöräddningssällskapets stationsasvarige, Christopher Carlbom Hedvigs Edströms insats.

– Vi fick larmet och var där på fem minuter, men när vi kommer fram är personen uppe ur vattnet och står på knä på isen. Det är nämligen en kvinna som sett att den här personen gått genom isen och springer fram med en lina och får upp den ur vattnet. Det är hon som är hjälten i det här, säger stationschef Christopher Carlbom vid Sjöräddningssällskapet.

Mannen som Hedvig Edström räddade ur isvaken blev kraftigt nedkyld och fick föras till Akademiska sjukhuset med ambulans, men tack vare det snabba ingripandet klarade han sig mannen utan allvarliga skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.