Bild från den patrull som Sjöräddningssällskapet bedrev på Ekoln under onsdagen. Foto: Sjöräddningssällskapet

Person genom isen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick Sjöräddningssällskapet rycka ut två gånger med sin svävare för att rädda personer som gått genom isen. Det första larmet inkom vid 14.40 utanför Fäbod klinten och det andra vid 15.45 vid Dalbyviken.

För andra gången under onsdagen fick Sjöräddningssällskapet i Uppsala rycka ut på ett drunkningstillbud. Larmet inkom till SOS Alarm klockan 15.45 att en person gått genom isen i Dalbyviken. Vid 16-tiden kunde personen som gått genom isen vid Dalbyviken bärgas av Sjöräddningssällskapets svävare.

– Vi fick larmet och var där på fem minuter, men när vi kommer fram är personen uppe ur vattnet och står på knä på isen. Det är nämligen en kvinna som sett att den här personen gått genom isen och springer fram med en lina och får upp den ur vattnet. Det är hon som är hjälten i det här, säger stationschef Christopher Carlbom vid Sjöräddningssällskapet.

Hur är det med personen som gick genom isen?

– Personen är nedkyld och är förd till sjukhus med ambulans.

Tidigare larm

Det var vid 14.40 som det första larmet inkom till SOS Alarm. Bara några få minuter senare var Sjöräddningssällskapet på plats med sin svävare och kunde bärga personen. Att personen kunde räddas bara minuter efter att larmet nått SOS Alarm beror på att Sjöräddningssällskapet var ute med sin räddningssvävare och patrullerade på Ekoln.

– Vi var ute på patrull och kunde vara på plats bara några minuter efter vi fick larmet. Vi kunde bärga upp personen ur vaken och transportera in till den väntande ambulansen vid stranden, säger Christopher Carlbom som under onsdagen bemannar larmcentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.