Grop ska bli sjukhusbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på Akademiskas sjukhusområde i Uppsala har en stor grop färdigställts. Här ska om två och ett halvt år en hög sjukhusbyggnad stå klar, till en kostnad på  2,2 miljarder kronor.

160 000 kubikmeter sand av Uppsalaåsen har forslats bort. Resultatet är en jättegrop bredvid Barnsjukhuset. Nu inleds de första byggmomenten på den åtta våningar stora sjukhusbyggnad som kommer resas här och vara lika hög som helikopterplattan, och bygget är speciellt.

– För det första är det det absolut största som skett på sjukhusområdet i landstinget och det är även ett av de större i Uppsala, säger Thord Hägg, förvaltningschef på Uppsala läns landsting.

Vad är det som är speciellt med just det här bygget?

Grundförhållandena är komplicerade, vi gräver ner i åsen och ner i grus och lera. det är ett stort hus, det är totalt 60.000 kvadratmeter och vi bygger alldeles intill sjukhuset som har väldigt avancerad behandling och naturligtvis inneliggande patienter, säger Thord Hägg.

Akutnummer att ringa

Över 2000 stora pålar ska slås ned i marken för att stötta upp huset, och det här har stört intilliggande verksamhet där bland annat hjärn- och ögonoperationer genomförs, bara meter bort, och då finns ett akutnummer att ringa.

Har det hänt att de fått stanna av hela bygget någon gång?

Ja, det har hänt ett tiotal gånger. Ett var lite längre och vi fick vidta åtgärder, vi gjorde lite omflyttningar av pålmaskiner så fungerade det, säger Gunnar Gedin, projektledare.

När allt står klart kommer både cancerbehandlingssalar, röntgen och operationssalar finnas på plats i det stora huset. Men även nästan hundra patientrum. Kalaset går loss på 2,2 miljarder kronor.

– Räknar man om det så är det per kvadratmeter helt acceptablet och ligger i nivå med sjukhus av samma dignitet, säger Thord Hägg.

Tanken är att byggnaden ska stå klar i november 2017 och ge Akademiska sjukhuset en tydlig entré från Dag Hammarskjölds väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.