Enligt den nya studien är det inte hälsosamt att ta ett glas vin till maten – tvärtom gör alkohol, även i mindre mängder, dig sjukare. Foto: SVT

Ny studie: Alkohol gör dig sjukare – och förkortar livet

Publicerad

Den som tror att ett glas vin till maten är bra för hälsan bör tänka om, enligt forskarna. En ny jättestudie slår fast att all alkohol du dricker riskerar att göra dig mer sjuk – och förkorta livet.

Den nya studien, som UNT var först med att berätta om, har samlat data från närmare 200 länder och publicerades i medicintidskriften The Lancet häromdagen.

Ett mycket stort antal forskare har medverkat och bidragit med data från över 700 databaser.

Studien är den största som gjorts om alkohol och hälsa, enligt Anders Larsson, överläkare på Akademiska sjukhuset och professor i klinisk kemi vid Uppsala universitet. Han har deltagit i studien och levererat den svenska statistiken.

– Bland annat har man kunnat fastslå att alkohol ökar risken för alla typer av cancer, framför allt hos äldre, säger Anders Larsson.

Ger kortare livslängd

Tidigare har det hävdats att ett visst alkoholintag är positivt och minskar dödligheten. Men den nya studien visar alltså på motsatsen.

– Ju mer du dricker desto kortare livslängd, och dessutom minskar du antalet friska år i livet, säger Anders Larsson.

Anders Larsson, överläkare och professor.

Han tror dock inte att synen på alkohol i världen kommer att förändras dramatiskt i och med de nya forskningsresultaten.

– Jag tror det blir en ganska moderat effekt av detta, vi människor är långsamma på att förändra våra mönster.

Vad skulle du vilja säga till dem som tror att ett glas vin är nyttigt?

– Förändra dina vanor – alkoholintaget är ju en av de parametrar som vi faktiskt kan göra något åt.

Kommer du själv att ändra dina vanor?

– Nja, jag kommer nog att fortsätta ta ett glas vin till maten, men det här är ju en påminnelse om att alkohol inte är nyttigt – även om många redan vet det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer