Deltagarna har bland annat tränat på att fördjupa relationer, ta emot feedback utan att ”gå sönder” och uttrycka sina känslor. Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Ny upptäckt av Uppsalaforskare kan hjälpa mot anorexia

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset har testat en ny psykologisk behandling som ser ut att vara gynnsam för patienter med anorexia och överkontroll. Alla åtta personer som slutförde behandlingen hade en hälsosam vikt och små eller inga andra ätstörningssymptom efteråt.

Av totalt tretton deltagare valde fem att avbryta behandlingen i förtid och var oförbättrade eller bara delvis förbättrade. Men Martina Isaksson, psykolog och doktorand vid Uppsala universitet, är positiv till resultatet.

– Forskningsläget är bristfälligt när det gäller just anorexia. De behandlingar som vi ger hjälper inte tillräckligt många, så vi behöver hitta sätt att hjälpa fler.

Fokuserar på bakomliggande orsaker

Ofta används KBT-behandling vid ätstörningar och det hjälper för en del, men enligt Martina Isaksson upplever många patienter att behandlingen fokuserar för mycket på ätande och vikt.

I den nya metoden, som är baserad på dialektisk beteendeterapi (RO-DBT), ligger fokus på relationella och känslomässiga faktorer. Det kan till exempel handla om ogynnsam självkontroll såsom att arbeta orimligt hårt för att undvika att misslyckas, eller ensamhet till följd av man håller många känslor inom sig.

– Här jobbar vi mer med det som för vissa personer hänger ihop med att man utvecklat ätstörningar. Att lära sig uttrycka känslor, ta emot feedback, lära sig nytt, testa nya saker och inte lyssna på sin rädsla, förklarar Martina Isaksson.

I klippet förklarar hon mer om den nya metoden för att behandla anorexia.

Studie av RO-DBT vid anorexia och överkontroll

Kännetecknande för anorexia nervosa är att man svälter sig för att gå ner i vikt, och att man väger mindre än vad som är hälsosamt för sin längd och ålder. Många har också en hög förmåga till självkontroll.

Vanligtvis används KBT-behandling vid ätstörning för vuxna och det hjälper för vissa, men inte alla. Ungefär 30 procent blir helt friska efter behandling, men många återfaller.

Den nya metoden, RO-DBT, ges individuellt en gång per vecka i 40 veckor, och parallellt med det genomgås färdighetsträning i grupp. Deltagarna tränar bland annat på att fördjupa relationer, att ta emot korrigerande feedback utan att ”gå sönder”, att prova på nya saker och uttrycka sina personliga känslor eller upplevelser.

Den kliniska studien pågick 2016-2019 vid ätstörningsenheten för vuxna på Akademiska sjukhuset. Totalt ingick 13 personer med diagnostiserad anorexi och lämpade för öppenvårdsbehandling. Deltagarna skulle ha en BMI>16 och inte vara i omedelbart behov av inneliggande vård eller måltidsstöd i dagvård.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.