Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset. Foto: Pontus Stark

Ny studie från Akademiska: Viruset är luftburet

Uppdaterad
Publicerad

Arvsmassa från coronaviruset hittades i taket, i ventilationssystem och på föremål som ingen tagit på. Det är några av resultaten av en ny studie som gjorts på Akademiska sjukhuset, som pekar på att viruset är luftburet.

När smittspridningen av det nya coronaviruset var som högst i våras gjordes en studie på Akademiska sjukhuset för att ta reda på var viruset hamnar och hur långt ifrån konstaterade covid-patienter det kan färdas. Nu har resultaten kommit och de publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scentific Reports, vilket även UNT berättat.

– Vi hittade arvsmassa från viruset väldigt lätt vid upprepade tillfällen på platser i patientutrymmen där ingen tar på föremål och det ligger för långt ifrån för att det ska kunna förklaras med droppsmitta, alltså det som man ansett varit huvudsaklig smittväg för covid, säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

Coronaviruset i Uppsala

Även i taket hittades arvsmassa från viruset. Arvsmassan är inte smittsam i sig, men Erik Salaneck tycker ändå att det är problematiskt.

– Vi hittade det också på ganska oroväckande avstånd från patienter, det vill säga i ventilationstrummor flera våningar från patientrummen. Vi såg att det färdats upp till 60-70 meter i ventilationssystem.

Stämmer överens med andra undersökningar

I Sverige har man länge pratat om att coronaviruset är en droppsmitta, men dessa resultat pekar alltså på att viruset istället är luftburet.

– Det här är en liten undersökning men den stämmer överens med många andra undersökningar som gjorts på olika sätt.

Men vad händer nu – när ni kommit fram till dessa resultat?

– Det vi på sjukhuset anser är viktigt är att vi måste ta hänsyn till detta när vi ska skydda patienter och personal som inte har covid-19.

Han poängterar att han inte är med och utfärdar restriktioner i landet men att han förespråkar munskydd i trängre inomhusmiljöer.

– Riskreduktionen är inte på något sätt total när man bär munskydd men det sammantagna skyddet som uppstår när en smittsam och en icke-smittsam person båda bär munskydd resulterar i en total riskreduktion för att sprida smittan, säger Erik Salaneck.

Statsepidemiolog Anders Tegnell håller inte med om slutsatserna i den nya studien, utan skriver i ett mejl till SVT Nyheter: ”Sammantaget tillför studien inget som inte är tidigare känt. Noterbart är också att viruset man hittade inte var viabelt, alltså inte infektiöst. Ändrar därmed inga ställningstaganden som myndigheten gjort”.

I klippet hör du mer från Erik Salaneck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet