En modell av coronaviruset. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TT

Ny studie: Så länge överlever coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

En ny amerikansk studie visar hur länge coronaviruset överlever i luften och på olika material. Studien visar att ytor plast och stål är de som viruset tycker bäst om – här kan det klara sig i upp till 72 timmar.

Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, har läst studien.

– Det var inget förvånande alls, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

– Men man måste komma ihåg att studien är gjord vid rumstemperatur och en viss luftfuktighet. Värme och fuktighet är sådant som varierar väldigt mycket och påverkar virusets överlevnad.

Kan man bli smittad om man tar i saker som en smittad person har tagit i?

– Det vet man inte. Vad jag känner till finns det inget som tyder på att den smittvägen skulle ha betydelse i en pandemi.

Är coronaviruset ovanligt livskraftigt jämfört med andra virus?

– Nej, det tycker jag inte. Hepatit B kan vara väldigt stabilt, det kan torka in på en yta och smitta månader senare, så jämfört med det är det mindre stabilt. Medan HIV är mer känsligt. Det finns ett spektrum där det här är inte är alarmerande.

I klippet ovan får du fler exempel på hur viruset klarar sig i olika miljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet