Ny undersökning visar: Unga vill prata alkohol med föräldrarna

Publicerad

Det är avslutningstider och snart sommarlov. Det är också den tid på året då många unga testar alkohol för första gången – och många föräldra är oroliga. Enligt organisationen IQ vill nio av tio ungdomar prata om alkohol hemma.

– Jag kommer nog tänka på vad mina föräldrar har sagt när jag dricker alkohol för första gången, säger Uppsalabon Emma Danielsson, 14 år.

Hör Emma och hennes mamma berätta mer i klippet ovan.

Totalt sett har ungdomars alkoholkomsumtion halverats de senaste 25 åren, enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Orsakerna tros vara att unga sitter hemma mer framför sin skärm, och att många satsar på idrott hellre än festande.

Vill ha regler

Inför skolavslutningen har IQ gjort en enkät bland över 500 ungdomar i åldrarna 14-17-åringar och de flesta av dem – 88 procent – tycker det är bra om föräldrarna har tydliga regler kring alkohol.

Tre av fyra unga vill också att föräldrarna sitter uppe och väntar på dem när de varit ute på kvällen.

Svaren i enkäten förvånar inte Mattias Lindh, assisterande alkoholsamordnare på länsstyrelsen.

– Det är sunt – ungdomar är ofta frågvisa. Och även om de har de möjlighet att söka information på nätet så vill de ofta ha en dialog med föräldrarna, säger han.

Tonårsparlören

Organisationen IQ har tagit fram boken Tonårsparlören, som en hjälp till föräldrar och barn när de pratar om alkohol. Boken kan hämtas gratis i Sytsembolagets butiker eller på www.tonårsparlören.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.