Under fredagsförmiddagen togs avspärrningarna bort vid Heidenstams torg. Foto: SVT/Erik Leijonhufvud

Polisen begär förstärkning: ”Rena infernot”

Uppdaterad
Publicerad

På bara en vecka har två mord inträffat i Uppsala. Det är unikt i Uppsalas moderna kriminalhistoria, säger flera poliser som SVT Nyheter Uppsala talat med. Nu begär man förstärkning.

– Det är rena infernot här just nu, det kan du skriva för det är precis vad det är, säger en polis som vill vara anonym.

Är det gängkrig?

Skjutningarna i Uppsala 2018

– Det är i så fall inget vi kan koppla ihop eller se just nu, säger polisen.

Flera utredningar samtidigt

Polisen i Uppsala sätts nu under hård press i och med att man nu måste driva flera intensiva utredningar parallellt.

– Vi har begärt – och får – hjälp från övriga regionen för att bemanna upp, säger Catarina Bowall, chef för gruppen Grova brott på utredningssektionen vid polisområde Uppsala.

”Inte på samma vecka”

Kenneth Ågren är kriminalkommissarie  med över fyra decenniers erfarenhet av polisarbete. Han har arbetat med en rad mordutredningar i Uppsala. Kenneth Ågren arbetade till exempel vid det uppmärksammade Knutnybdramat. Då var det ett mord och ett mordförsök.

– Så här på en vecka kan jag inte minnas att vi haft två mord i Uppsala. Vi har haft händelser i relativ närtid tidigare, men inte på samma vecka, säger Kenneth Ågren.

Eskalerande våld

Sedan tidigare arbetar Uppsalapolisen dessutom aktivt med minst tre mordutredningar för tillfället.

Det gäller förutom dödsskjutningen i Gränby i fredags, knivmordet på en 17-årig ung man vid Kvarngärdesskolan i Uppsala i somras och mordet på en man i 25-årsåldern som hittades död i en sjö i Alundaområdet i våras.

Inte heller Christer Nordström, poliskommissarie och tidigare presstalesperson har tidigare upplevt denna sortens eskalerande grova våld.

– Jag kan inte erinra mig två mord på en och samma vecka då skulle det vara väldigt långt bak i tiden i så fall, säger han.

Masskjutning på 70-talet

Man får enligt polisledningen i Uppsala gå så lång tillbaka som till 1970-talet för att hitta skjutningar med flera döda på så kort tid. 1970 sköt en student flera ungdomar utanför en restaurang på Sysslomansgatan i Uppsala. Fem skadades, två av dem så svårt att de avled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet