Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbrott av nya deltavarianten på skola i Knvista Visa alla (2)
Visa alla (2)

Utbrott av nya deltavarianten på skola i Knivsta

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den nya deltavarianten med tillläggsmutation, även kallad delta Q, spridit sig på en skola i Knivsta kommun. Regionens provtagningsansvarige tror att denna covidvariant kommer att sprida sig ytterligare i samhället. 

– Vi förväntar oss att det kommer in fler fall, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig vid Region Uppsala.

Totalt sett i Uppsala län har nu 31 personer konstaterats bära på deltavarianten B.1.617.2 med mutationen E484Q, även kallad delta Q. Det handlar om 13 bekräftade fall och 18 preliminära provsvar. Av de preliminära provsvaren är fem stycken elever på Brännkärrsskolan i Knivsta kommun, en smitta som UNT tidigare berättat om.

Först upptäcktes två fall vilket föranledde en masstestning av ett 50-tal elever på skolan. Sedan dess har alltså tre nya fall av delta Q upptäckts.

– Många fick då svar att de inte var smittade. Men det kan hända att de blivit sjuka eller fått symptom senare. PCR-proven är en ögonblicksbild, säger Mats Martinell.

Knivsta följer händelseutvecklingen

Vid Knivsta kommuns utbildningsförvaltning följer man upp sjukdomsläget på förskolor och skolor noga, säger utbildningschef Tapio Liimatainen.

– Vi följer händelseutvecklingen för att se om det barkar iväg åt något håll. Vi har avstämningar flera gånger i veckan med skolledarna för förskolor och skolor och följer sjukfrånvaron hos elever och personal noggrant.

– Skulle smittskyddet uppmana oss att övergå till fjärrundervisning på någon skola gör vi det, och annars har Folkhälsomyndigheten sagt att vi ska vara i skolan.

”Positivt att det inte blivit fler smittkedjor”

I hela länet handlar det om sex smittkedjor, liksom förra veckan. Ingen har behövt läggas in på sjukhus. Sju stycken fullvaccinerade har blivit diagnostiserade med den här deltavarianten varav sex har blivit sjuka och en inte blivit sjuk men varit smittad ändå.

– Det är positivt att det inte blivit fler smittkedjor. Att vi upptäcker fler fall är såklart inte bra för dem som blir sjuka, men för att ta reda på hur denna variant beter sig i befolkningen och hur lätt den undkommer vaccination så är det jättebra. För vi behöver lära oss mer om den, säger Mats Martinell.

Hör i klippet om vad han tror om smittspridningen på andra skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet