Totalt handlar det om sex olika smittkedjor i Uppsala län av den nya deltavarianten. Foto: TT

Fler fall av nya deltavarianten

Uppdaterad
Publicerad

Den nya deltavarianten av coronaviruset med en tilläggsmutation fortsätter att spridas i Uppsala län. Det handlar nu om en smittspridning i samhället, enligt regionens provtagningsansvariga.

Nu har totalt 25 fall upptäckts av deltavarianten B.1.617.2 med mutationen E484Q , varav 10 är bekräftade och 15 fortfarande är obekräftade Totalt sett handlar det om fyra olika smittkedjor i Uppsala län av denna virustyp som verkar ha smittats i Sverige och ytterligare två stycken smittkedjor som är kopplade till flygresor från utlandet. 

– Vi har alltså en smittspridning i samhället av denna varianten nu, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig på Region Uppsala.

Av de 25 personer som upptäckts ha denna nya deltavariant så är fyra stycken fullvaccinerade och nio stycken har fått en dos. Men ingen har hamnat på sjukhus.

Har den ett större vaccingenombrott än andra deltavarianter?

– Ja, i det här begränsade materialet så har den det. Den har ett vaccingenombrott på närmare 70 procent. Det är oerhört oroande. Men det återstår att se om det håller i sig när vi får in fler fall, säger Mats Martinell.

”Vi är oroliga”

Han uppmanar alla med symptom att testa sig på regionens provtagningsstationer, oavsett om man är vaccinerad eller inte.

– Vi som arbetar med smittspårning och övervakning av pandemin är såklart oroliga av den här eftersom vi ser i det här lilla materialet att det är så många som är vaccinerade som blir sjuka. Men man ska vara medveten om att man kan bli sjuk fast man är vaccinerad, säger Mats Martinell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet