I klippet hör du Phalguni Chopra och Sourabh Patil som bor på Sernanders, om varför de tror att det är så få som vaccinerat sig i deras område. Foto: Elina Gleisner/SVT

Studentområden har lägst andel vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

På måndag drar höstterminen vid universitetet igång, och det är främst i Uppsalas studentområden som vaccinationsviljan varit lägst, enligt regionen.

Det distrikt med lägst andel vaccinationstäckning i Uppsala län är Sernanders väg i Flogsta där endast drygt 24 procent är fullt vaccinerade. Även i Rackarberget, på Kantorsgatan och Studentvägen är det färre som vaccinerat sig än i övriga länet.

– Det är områden där det bor mycket studenter och områden där det bor personer med annat modersmål, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare vid Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Många studenter reser hem under sommaren och vaccinerar sig där, och det menar hon kan vara en av anledningarna till att platser med mycket studenter inte har lika hög vaccinationstäckning.

I klippet hör du boende på Sernanders väg om varför de tror att vaccinationsviljan är låg i deras område.

Andel vaccinerade

Distrikt med lägst andel fullvaccinerade i Uppsala kommun, som vaccinerats inom Region Uppsala:

  • Västra Flogsta: 32,2%
  • Studentvägen: 30%
  • Kantorsgatan: 28,2%
  • Rackarberget: 27,6%
  • Sernanders väg: 24,3%

65,55% av invånarna i Uppsala kommun, och 67,56% i Uppsala län har vaccinerats med dos 2 (24/8).

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet