Greenpeaceaktivister tar sig in på Forsmark. Foto: Greenpeace

Nya krav på kärnkraftsägarna

Uppdaterad
Publicerad

Under mötet mellan Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och cheferna för landets kärnkraftverk förde SSM fram flera krav under mötet, bland annat på skärpta kontroller.

– Vi vill att Forsmark utvidgar skyddsområdet och att man har skärpta kontroller av personer, fordon och gods betydligt längre från anläggningen än i dag, säger Stig Isaksson, expert vid SSM.

Under mötet kom också cheferna för landets kärnkraftverk med förslag till förbättringar av säkerheten, men dessa ville parterna av säkerhetsskäl inte gå in på.

Aktivister på kärnkraftverk

Arbetet med att ta fram föreskrifter för att öka skyddet av verken påskyndas också. Myndigheten har tidigare lagt fram förslag på att bland annat utöka skyddsobjekten kring kärnkraftverken.

”Vi ska nu påskynda processen med att ta fram föreskrifter för detta. Men kärnkraftindustrin behöver inte invänta våra föreskrifter för att utöka det fysiska skyddet/. . ./Bland annat behöver kärnkraftverken ha rutiner för att försäkra sig om att alla personer som trängt in på anläggningen grips och förs därifrån”, skriver Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Mats Persson i ett pressmeddelande efter mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet