Ännu en drönare siktad vid Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att minst en drönare har siktats över kärnkraftverket Forsmark i Uppland under måndagen.

Larmen inkom under måndagseftermiddagen. Inringare uppgav att något skymtats i luftrummet ovanför Forsmark i Östhammars kommun.

– Polispersonal har sett det här från marken och gör bedömningen att ”ja, det är en drönare”, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

En helikopter har deltagit i utredningsarbetet, men ingen misstänkt person finns gripen vid 21-tiden.

– Vi har en operativ insats som pågår och samverkar med polisflyget och givetvis också Forsmarks egen säkerhetsorganisation, säger Eronen.

Säpo tog över

Måndagens larm vid Forsmark kommer bara ett par dagar efter drönare siktades vid flera svenska kärnkraftverk. Bland annat vid just Forsmark, men även vid Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk.

Incidenter Säkerhetspolisen nu tagit över förundersökningarna kring. Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Också måndagens händelse kommer att hamna på Säpos bord, även om brottsrubriceringen inte är klar, säger Jonas Eronen.

På tisdagsmorgonen hade Säkerhetspolisen ännu inte tagit över utredningen.

– Som läget är nu utreder vi förra veckans observationer medan polismyndigheten ansvarar för gårdagens. Men det kan komma att ändras, säger Karin Lutz, kommunikationsstrateg vid Säpo.

Ännu en – i Stockholm

Under kvällen iakttogs även en större drönare vid Drottningholm i Stockholm, skriver Expressen. Flera personer har ringt in till Stockholmspolisen, som för tillfället är förtegen om händelsen. Dock menar man att skulle den flyga över olaglig zon kommer åtgärder vidtas därefter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.