Premiär för SVT Nyheter Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Åtta sändningar varje vardag. Två sändningar på söndagar och alltid senaste nytt på sajten och i sociala medier. I dag är det premiär för upplänningarnas alldeles egna nyhetsprogram – SVT Nyheter Uppsala!

SVT har nu en tio personer stark redaktion i Uppsala, som kommer leverera fler uppländska nyheter än någonsin tidigare, både här på webben och i egna tv-sändningar.

– Det känns otroligt roligt och spännande! Vi är tio engagerade journalister som brinner för lokala nyheter. Ju fler öron och ögon som bevakar Uppsala län, desto bättre, säger Fia Linderström, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Uppsala.

”Smått overkligt”

Reporter Minna Korsgren har jobbat på SVT i Uppsala sedan januari 2013.

​– Ända sedan jag anställdes för drygt två år sedan har vi längtat efter den här dagen. Äntligen har redaktionen fått de resurser som krävs så att vi kan göra verklighet av den journalistik vi så länge velat genomföra i Uppsala län, säger Minna Korsgren och tillägger:

– Det känns smått overkligt att få vara med om en sådan här satsning mot bakgrund av hur tuff mediebranschen är i dag. Det är en möjlighet som jag tror alla på redaktionen är ödmjuk inför och kommer ta tillvara på, inte minst för tittarnas skull.

”Otroligt spännande”

Johannes Kvist, reporter, säger så här som SVT:s satsning:

– En historisk dag som denna kan jag inte annat än att vara glad. Det känns otroligt spännande och framför allt utmanande att tillsammans med er i länet, genom era tips, få göra angelägen journalistik för oss som bor och verkar här i Uppsala län, säger han.

SVT Nyheter Uppsalas reporter Fouad Youcefi (som just nu är utlånad till Uppdrag granskning) tycker att det känns lite pirrigt.

 - I ett år har vi på olika sätt förberett för den här dagen, och nu är den här. Men det känns också härligt att vi äntligen kan ge tittarna och läsarna den journalistik de förtjänat så länge.

Bredda och fördjupa journalistiken

En av de nya medarbetarna är Magnus Hellström:

– Det ska bli kul att bygga ut SVT:s nyhetsbevakning i Uppsala och få vara med och bredda och fördjupa journalistiken för publiken, säger han.

SVT Nyheter Uppsala finns på många fler plattformar än i de traditionella tv-apparaterna. Du hittar oss på Facebook och Twitter, men du kan även söka upp oss (@svtuppsala) på Instagram.

Tre nyhetsprogram

I dag 12 april blir SVT ABC tre nyhetsprogram: SVT Nyheter Stockholm, SVT Nyheter Södertälje och SVT Nyheter Uppsala.

För de flesta tittare innebär inte det här några tekniska förändringar utan de regionala nyhetsprogrammen kommer som vanligt. Men för den som ändå tycker sig ha hamnat fel är det bara att göra en ny kanalsökning.

Om det skulle bli några problem kan tittarna höra av sig till sin distributör och det kan ta några dagar innan rätt program kommer i tv-rutan. Mer information finns här.

Varför gör SVT detta?

SVT:s nuvarande nyhetsorganisation bygger på en struktur som är flera decennier gammal. Under den tiden har såväl Sveriges demografi som mediesamhället genomgått enorma förändringar. Det behöver vi anpassa oss till.

SVT utökar sin nyhetsbevakning och går från 19 till 21 regionala nyhetsprogram. De heter SVT Nyheter..och ett geografisk namn. Två helt nya nyhetsprogram har skapats för Helsingborg och Södertälje.

Nya sändningstider

Visa

Måndag till torsdag:

07:10 och 07:40,  08:10 och 08:40, 09:10

18:30, 19:55 och 21:46

Fredag:

07:10 och 07:40,  08:10 och 08:40, 09:10

18:30, 19:55 och 21:25.

Söndag

18:10 och 19:55

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Premiär för SVT Nyheter Uppsala

Mer i ämnet