De går sin sista termin och har blivit erbjudna flera sommarvikariat – men Akademiska sjukhuset nobbar de. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Nya sjuksköterskor nobbar Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

De har blivit erbjudna flera jobb var i sommar och försökt föra diskussioner med Akademiska. Men i slutänden har de valt jobb utanför Region Uppsala.

Elinda Persson, Jonathan Greco och Erik Sjögren går sin sista termin på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. Som nybakade sjuksköterskor skulle de kunna sitta i något av en guldsits, men de ser det inte så:

– Man skulle ju kunna tycka det och jag vill gärna jobba på sjukhuset, jag tycker det verkar spännande. Men det känns helt enkelt för osäkert, säger Elinda Persson.

#Sverigevården

Personalbrist

Sommaren är en hektisk tid inom vården eftersom det är brist på personal.

– Som ny behöver man handledning av erfarna kolleger, och med den situation som råder på Akademiska känns det inte som vi kan få det. Man behöver stöttning och det är patienterna som får lida om det inte löser sig, säger Elinda Persson.

Vad krävs för att du skulle ta ett jobb på sjukhuset?

– Högre ingångslön, bättre arbetsvillkor och en tydligare linje från sjukhuset att det händer någonting, att sjuksköterskor prioriteras och värderas.

Studenterna är oroliga för att de inte ska ha något att säga till om när de väl kommit ut på arbetsmarknaden.

– Jag vill bli hörd och värderas, det är bara vi själva som kan kämpa för våra villkor, säger Jonathan Greco.

Kommunen erbjuder 28.000

Kravet de haft är en ingånslön på  27.000 kronor i månaden, men det har inte Ackis erbjudit.

– Jag ska jobba inom kommunen på en annan ort i sommar i stället, där får jag 28.000 och det känns rimligt, säger Erik Sjögren.

Genom att ha gjort praktik på sjukhuset och pratat med gamla kursare som redan är ute och jobbar har han blivit avskräckt.

– De som vi känner håller i princip på att bränna ut sig redan, men får jag löften om att arbetsförhållandena kan bli bättre så visst – jag vill gärna jobba inom landstinget för jag tycker det verkar lärorikt, säger Erik Sjögren.

Arbetsvillkoren viktiga

Lena Hadad är personalchef på Akademiska. Hon poängterar att arbetsvillkoren för sjuksköterskor är en viktig fråga.

– Det är viktigt att våra nyutexade sjuksköterskor ska få schysta

Lena Hadad, personalchef Akademiska sjukhuset. Foto: Gustav Svensson/SVT

förutsättningar för att kunna känna sig trygga, både genom handledning och utbildning, säger hon.

De kräver ju 27.000 kronor i ingångslön. Har ni råd att säga nej till dem när det är sådan brist på sjuksköterskor?

– Som student är det viktigt att inte bara titta på ingångslönen utan också andra ersättningar, och där ligger Akademiska bra till. För oss är det superviktigt att man har en löneutveckling över tid, en hög ingångslön är inte allt, säger Lena Hadad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet