FN anser att det fortfarande finns många frågor kvar kring den flygkrasch som dödade FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld 1961. (ARKIVBILD) Foto: TT

Nya uppgifter kring Hammarskjölds död

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter kring den mystiska flygkrasch som den svenske generalsekreteraren Dag Hammarskjöld dog i 1961. En ny rapport kan komma att ge de förklaringar som utredarna sökt efter.
– Vi är skyldiga familjerna till de som dog för 57 år sedan att utreda det här, säger den svenska FN-ambassadören Irina Schoulgin enligt AP.

Det är FN-juristen Miguel de Serpa Soares som har tagit del av uppgifter från underrättelse-, säkerhets- och försvarsarkiv.

Enligt Serpa Soares ska de nya uppgifterna ge ökad förståelse för ”kontexten och omgivningarna” som rådde när Dag Hammarskjöld dog, det rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Utländsk paramilitär”

Enligt AP säger Serpa Soares att att den nya informationen kan kasta nytt ljus på ”närvaron av utländsk paramilitär och underrättelsepersonal i och kring Kongo, och kapaciteten för väpnade styrkor i regionen vid den tidpunkten”.

Rapporten är skriven av Tanzanias före detta statsåklagare Mohamed Chande Othman. Redan förra hösten konstaterade han att kraschen troligtvis handlade om en attack.

Vill att fler hjälper till

Han har bett nio länder att utse en oberoende utredare som kan gå igenom underrättelseuppgifter som kan ha relevans för vidare utredning.

Även Sveriges vice FN-ambassadör uppmanar fler länder att hjälpa till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.