Lantbrukaren Nils Nilsson har levt hela sitt liv vid Backåkra. Hör honom berätta om Dag Hammarskjöld. Foto: SVT

Lantbrukaren Nils Nilsson berättar om sitt möte med Dag Hammarskjöld

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd kommer under helgen till Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen för ett arbetsmöte. Nils Nilsson arrenderar marken runt Dag Hammarskjölds gård och minns tillbaka på mötet med generalsekreteraren.

Lantbrukaren Nils Nilsson har levt hela sitt liv vid Backåkra. Han sprang här som barn och nu arrenderar han marken runt Dag Hammarskjölds gård. Uppgiften är att hålla landskapet öppet så som Dag Hammarskjöld ville att det skulle vara. Nils första minne är från 50-talet när generalsekreterare Hammarskjöld kom till möllaren Gideon Jönsson och hjälpte honom lyfta säckar med mjöl.

– Jag är stolt över att ha träffat honom. Det var en fin man, jag har inte förstått förrän jag blev äldre att det var en stor man i hela världen, säger Nils Nilsson.

Dag Hammarskjöld.

Minns tillbaka

1961 dog Dag Hammarskjöld i en flygkrasch i Afrika. Då var Nils Nilsson 13 år.

– Jag minns när Dag Hammarskjöld sa till möllaren Gideon: Du kan ju följa med mig till Kongo och visa dem hur du knackar kvarnstenar. Nej, sa Gideon, det gör jag inte. Tänk om planet trillar ner! Då lever vi inte längre. Sen hände detta och då sa Gideon: det är tur att jag inte var med där för då hade jag också varit väck.

Nu kommer FN:s säkerhetsråd hit. Vad tänker du om det?

– Det kan väl inte bli något större på Österlen. Det är ett lyft för Österlen att de samlas här på denna gård. Det blir stort och jag ser fram emot det, säger Nils Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.