FN:s generalsekreterare António Guterres kommer till Backåkra i Skåne. Foto: TT

FN:s säkerhetsråd till Skåne i april

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres och FN-ambassadörer från säkerhetsrådets 15 medlemsländer kommer till Sverige i slutet av april. De ska hålla ett informellt arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne.

Det är första gången ett sådant årligt arbetsmöte sker utanför USA, enligt utrikesdepartementet. Temat för mötet är framtiden för FN:s fredsbevarande arbete, hur de fredsbevarande insatserna ska stärkas och effektiviseras, uppger utrikesdepartementet. Det skriver TT på torsdagen.

”Mötet kommer att hållas på Backåkra, i Dag Hammarskjölds anda. Det är väldigt positivt att mötet kan ske i Sverige, inte minst mot bakgrund av vår långa tradition av att verka för konfliktförebyggande och för fredliga lösningar på konflikter”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Sverige är i nuläget inne på sitt andra år som invald medlem i säkerhetsrådet. De fem permanenta medlemmarna, som alla har vetorätt, är Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död i dåvarande Nordrhodesia 1961. Under den tiden tog han initiativ till FN:s första fredsbevarande insats med beväpnad trupp.

Här ligger Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne. Foto: SVT

Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping 1905 och tillbringade sin barndom i Uppsala där hans far, Hjalmar Hammarskjöld, var landshövding. Han växte upp på Uppsala slott med sina föräldrar och sina tre bröder. Hans far blev senare statsminister under första världskriget.

Efter att Dag Hammarskjöld utbildat sig till jurist och nationalekonom, gjorde han karriär som statstjänsteman och expert i nationalekonomiska frågor. Han ingick även i statsminister Tage Erlanders regering under åren 1951-1953.

1953 utnämndes Dag Hammarskjöld till generalsekreterare för FN och arbetade som det fram till hans död 1961. Som generalsekreterare lyckades han utveckla FN och lösa ett stort antal kriser i världen. Han omkom i en flygplanskrasch under ett försök att medla fred i inbördeskriget i Kongo 1961. Hans insatser för världsfreden gav honom postumt Nobels fredspris 1961.

Dag Hammarskjöld hade även ett stort konst- och litteraturintresse. Han översatte flera kända författares verk till svenska och arbetade själv som författare och var även medlem av Svenska Akademien. Efter hans död publicerades hans bok ”Vägmärken”.

Dag Hammarskjöld var också en naturmänniska. Han vandrade ofta i fjällen och fotograferade gärna den svenska naturen, från norr till söder. Han tyckte mycket om landskapet kring Backåkra på Österlen och tillbringade flera somrar där. 1957 köpte han gården Backåkra.

Källa: Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.