Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Julia Carlbaum

Byggandet av hyresrätter bromsas – så påverkas bostadssökande

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kommunala bostadsbolagen i Uppsala län har bromsat in byggtakten på hyresrätter. Det beror bland annat på skenande priser på byggmaterial och högre energi- och räntekostnader. Samtidigt råder ett underskott på bostäder i alla kommunerna enligtlänsstyrelsen.

SVT har skickat en enkät till alla kommunala bostadsbolag i Uppsala län och svaren ger en tydlig bild: De flesta svarar att de har bromsat in byggtakten och att de ser problem med bland annat höjda priser på byggmaterial, högre energi- och räntekostnader och att det statliga investeringsstödet tagits bort.

”De höga byggpriserna gör att det inte går ihop, samtidigt som energi- och räntekostnaderna stiger”, skriver Hebygårdar i enkäten.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Fortsatt bostadsbrist

Samtidigt växer Uppsala läns befolkning. Den senaste bostadsrapporten från länsstyrelsen visar att det råder ett underskott på bostäder i alla kommunerna. Underskottet är extra stort för bland andra äldre, unga, studenter och nyanlända. Men eftersom nyproduktion ofta för med sig höga hyror är det inte säkert att det är den enda lösningen på bostadsbristen, menar länsstyrelsen.

– I dagsläget är det svårt att göra en bedömning av på vilket sätt ett minskat byggande direkt påverkar bostadsmarknaden. Byggande är viktigt men det löser inte ensamt bostadsbristen. Nyproduktionen är till exempel inte alltid svaret för de som har minst resurser och kanske störst behov av bostad, säger landshövdingen Göran Enander.

Hör i klippet om hur en inbromsad byggtakt kan påverka dem som söker bostad.

Så här svarar kommunala bostadsbolagen om byggplanerna

Uppsalahem

Uppsalahem har inte haft någon nyproduktionsstart under 2022 dels beroende på överklagande av bygglov, kostnadsutvecklingen och avskaffandet av investeringsstöd. I nuläget har vi inga nybyggnationsprojekt, men vi har under oktober tecknat ett samarbetstsavtal med en entreprenör med syfte att projektera för 72 nya studentlägenheter vid Rackarberget.

Hebygårdar

Byggnationsplaner har skjutits på framtiden. De höga byggpriserna gör att det inte går ihop, samtidigt som energi- och räntekostnaderna stiger.

Älvkarlebyhus

Byggplaner har skjutits på framtiden då investeringsstöden har tagits bort, samtidigt som byggpriserna har skenat.

Håbohus

Planerade projekt kommer sannolikt inte att kunna påbörjas inom överskådlig tid på grund av stigande byggpriser. Vi får troligen inte lönsamhet i kommande projekt med aktuella byggpriser. Vi skulle behöva ta ut hyror som ingen vill betala.

Östhammarshem

I Östhammars kommun finns en VA-problematik som hindrat oss sedan 2019 och även i nuläge något. Sedan har vi två stora kostnadsposter i form av kraftigt ökad el och energibudget samt räntekostnader. Byggmaterielpriser och svåråtkomlighet av materiel är en problematik likaså. För vår del så har vi just förvärvat en fastighet av kommunen, en nedlagd skola, som vi kommer påbörja bygga om till bostäder under kommande år. 

Enköpings hyresbostäder

Den kostnadsutveckling som tidigt sågs i byggbranschen inte minst på materialpriser har vi följt noga. De projekt vi har närmast i tiden är lokalkonverteringar och de fortsätter.

Tierpsbyggen

Vi hade planerat att börja bygga ca 100 lägenheter i Örbyhus i år med vi har skjutit på det på grund av för höga produktionskostnader och för att investeringsstödet togs bort vilket omöjliggör rimliga hyror. Vi har också skjutit på en ombyggnation av ett särskilt boende i Söderfors till 12-14 lägenheter för äldre för att det kanske kommer att användas som boende för ukrainska flyktingar. 

Knivstabostäder

Vi har inga planer på att starta nyproduktion av hyresrätter nu då vi bedömer att marknaden i Knivsta är mättad då det pågår mycket nyproduktion av hyresrätter av andra aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet