Det nya bårhuset ger 27 nya platser. Foto: Stefan Larsson/SVT

Så tas de avlidna om hand på Ackis nya bårhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter över två år av renovering invigde i dag Akademiska sjukhuset sitt nya bårhus. Bygget innebär nio nya platser för Uppsala och arton för Enköping.
– Vi såg en chans att modernisera, säger Helena Olofsson, sektionschef klinisk patologi.

Moderniseringen av bårhuset innebär en bättre arbetsmiljö och men också en större integritet för den avlidne.

– Vi försöker alltid att hantera de avlidna med respekt och vördnad. I och med att de avlidna kommer att ligga i en enskild cell så känns det för oss väldigt fint, säger Helena Olofsson.

Totalt kommer 109 avlidna att ha plats på det nya bårhuset vilket innebär nio fler för Uppsala än tidigare. Platserna i bårhusen har i och med denna byggnation stabiliserats upp för den närmsta framtiden, men det kan behövas ytterligare utökningar för framtiden.

– Eftersom vi har fått dessa platser tror vi att det kommer att räcka för de närmaste åren men vi ser en risk att platserna inte kommer att räcka på sikt och därför har vi nu påbörjat en utredning för att se över behovet, säger hon.

 I och med öppnandet har nu Region Uppsala TRE permanenta bårhus igen: i Tierp, Enköping och Uppsala – som tillsammans hanterar över 4000 avlidna per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.