Eleverna i årskurs 4 och 5 på Gamla Uppsala skola skickades hem på torsdagsmorgonen på grund av att hälften av personalen är sjukskriven. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Nytt besked: distans för alla barn på Gamla Uppsala skola

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdag blir det distansundervisning för alla elever från förskoleklass och uppåt på Gamla Uppsala skola – för många i personalen är sjuka.

– Det är absolut inget beslut som är lätt att ta, säger Erik Ojala, grundskolechef.

Förra veckan gick man över på distans för skolans äldre barn eftersom närmare hälften av personalen på skolan var hemma med symptom. En stor del hade testats positivt för coronavirus.

På månagen ansågs att frånvaron hos personalen nu är så hög att det inte går att garantera bemanningen på skolan ens för de yngre barnen.

Coronaviruset i Uppsala

Därför har grundskolechefen nu bestämt att:

  • Elever i förskoleklass till och med årskurs 3 går över på distansundervisning från och med 15 december.
  • Eleverna i årskurs 4 och 5 fortsätter med sin distansundervisning (som började 10/12).
  • Skolan erbjuder skolbarnsomsorg på fritids. Grundskolans ledning vädjar att enbart de vårdnadshavare som har samhällsviktiga funktioner nyttjar fritidsplats under den här veckan. Det innebär att övriga vårdnadshavare så långt det är möjligt låter sina barn stanna hemma resten av v 51.
  • Om barnet har en vårdnadshavare som har samhällsviktig funktion och en som inte har det, så vädjar skolan att även de barnen ska få stanna hemma resten av vecka.
  • Skolan erbjuder lunch till de elever som är på fritids. De elever som är hemma är välkomna att hämta lunch i medhavd matlåda som de sen äter hemma.

Totalt arbetar drygt 40 medarbetare. Av dem är 24 sjuka. 13 är bekräftat smittade under de senaste veckorna.

– Det är absolut inget beslut som är lätt att ta. Att så här små elever ska bedriva självstudier hemma. Det är absolut sista åtgärden. Men kan vi inte ha någon ordinarie personal för de minsta eleverna blir det ingen bra verksamhet i skolan, säger Erik Ojala, grundskolechef.

Det kan bli tal om uppgifter att göra hemma.

Hur ska man göra som förälder nu?

– Fritids är inte stängt. Men det är dåligt med personal. Vi vädjar till att det är de med samhällsviktiga jobb som i första hand kan lämna barn där. Men vi kan inte neka någon att komma till fritids.

Föräldrar kan ha möjlighet att söka tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan för att täcka inkomstbortfall på grund av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet