Hör chefen för kommunal grundskola om varför det inte blir tidigt jullov. Foto: SVT

Gamla Uppsala skola fortsätter på distans för de äldsta

Uppdaterad
Publicerad

Gamla Uppsala skola håller stängt för fjärde- och femteklassarna ända fram till jul. Anledningen är att hälften av personalen på skolan nu är hemma med symptom. Vissa har bekräftad covid, andra väntar på provsvar.

På grund av stor frånvaro bland personal tvingas Gamla Uppsala skola under torsdagen och fredagen stänga för de äldsta barnen på skolan och istället undervisa på distans.

– Det blir förödande för verksamheten när så många är sjuka, säger Ove Andersson, medicinsk rådgivare Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Elva bekräftat smittade

Hälften av personalen, 21 stycken, är hemma med symptom. 11 av dem har i skrivande stund under torsdagen bekräftad covid.

Skolhuvudmannen, Uppsala kommun, har stängt ned då man inte bedömer att verksamheten går att bedriva fullt ut under dessa förutsättningar. Man har då prioriterat att hålla undervisning igång för de mindre barnen.

– Att stänga är bra ur smittskyddssynpunkt för de vuxna, medan små barn inte verkar sprida smitta i någon större utsträckning. Vi jobbar för att stötta verksamheten och se om det är något mer vi kan göra i dialog med skolförvaltningen.

Öppet för yngre barn

Så här skriver skolan i ett meddelande till personal och vårdnadshavare:

”På grund av stor frånvaro bland personal och svårighet att bedriva verksamhet kommer vi inte att kunna erbjuda undervisning på skolan för årskurs 4 och 5.

I nuläget fortsätter vi hålla öppet för F-3.”

Uppdatering under lördagen:  Årskurs 4 och 5 fortsätter med distansundervisning även nästa vecka och ända fram till jullovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet