Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se matutbudet på den nya matmarknaden och om projektet att få fler i jobb – ”vi kan skapa möjligheter för människor som har svårt med språket”. Foto: Kristian Östlund/SVT

Ny matmarknad i Uppsala – ska bidra till fler jobb

Publicerad

Vid Studenternas i Uppsala står åtta stycken foodtrucks uppställda. Förhoppningen är att detta ska bli en matmarknad som ska finnas för Uppsalaborna hela året. Förhoppningen är också att bana väg för fler in på arbetsmarknaden.

– Via mat och matkultur kan folk komma in och ta ett första steg på arbetsmarknaden, säger Staffan Littmarck som arbetar med kommersiell utveckling på Uppsala arenor och fastigheter.

På marknaden finns det mat från hela världen. Här står matvagnar med kök från Asien till Nordamerika. Många besökare är positiva till nytillskottet i Uppsalas restaurangutbud.

– Det känns jätteroligt att det här kommer hit och att det bjuds till matfest, säger besökaren Anneli Björk.

Hård konkurrens

Många lunchrestauranger i Uppsala har svårt att få det att gå runt ekonomiskt. Kommunen har fört en dialog med närliggande restauranger om matmarknaden och de allra flesta har, enligt kommunen, varit positivt inställda.

– Det drar folk till området och det ger ju att alla får gäster så det ser jag bara positivt, säger kökschef Mikael Johansson på en närliggande restaurang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.