Akrivbild. Sjukdomen påträffades i Enköping redan förra året. Nu har den blossat upp igen. Foto: Henrik Montgomery TT

Nytt utbrott av dödlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen varnar för att den mycket smittsamma sjukdomen amerikansk yngelröta har blossat upp i Enköping igen.

– Om den börjar spridas till fler gårdar börjar det bli allvarligt på riktigt, säger Klas Olof Ohlsson, ordförande i föreningen Enköpings Biodlare.

Förra året spreds den mycket smittsamma bakteriesjukdomen amerikansk yngelröta i Enköping. Nu varnar Länsstyrelsen för att sjukdomen åter blossat upp i området. Två bigårdar i kommunen har drabbats och Länsstyrelsens bitillsynsman är i området för att kontrollera om smittan har spridits ytterligare.

– Det är två gårdar som är smittade, men jag vet inte exakt hur många bisamhällen det är som är smittade på varje gård. Om det börjar spridas till fler gårdar börjar det bli allvarligt på riktigt, säger Klas Olof Ohlsson, ordförande i föreningen Enköpings Biodlare.

LÄS MER: Fruktad smitta hotar Enköpings bin

Hundratals bisamhällen hotade

Smittan har hittills hittats på två gårdar i kommunen men om den får fäste och sprids kan hundratals bisamhällen vara hotade.

– Vi har flera riktiga storodlare i Enköping. Flera av dem har hundratals samhällen och jag skulle tro att det kan röra sig om runt 800-900 bisamhällen i hela Enköpingsregionen.

Nu är det enligt Klas Olof Ohlsson viktigt begränsa spridningen och varna odlare i området.

– Vi har gått ut till medlemmarna och talat om att det finns smittade gårdar och att alla odlare måste vara extra uppmärksamma och inventera sina samhällen så vi kan få stopp på spridningen.

Bakterierna förökar sig snabbt i unga larver och sprider smittan vidare. Larverna dör och lämnar efter sig en seg massa. Foto: Scott Camazine

Ekonomiska förluster

Om en kupa eller ett bisamhälle smittas råder flyttförbud och odlaren blir tvungen att ta bort samhället. Alla ramar, bin och all vax som har förvarats i yngelrum måste eldas upp. En kupa eller ett bisamhälle är värd cirka 3.000 kronor och en skörd kan vara värd mellan 2.000 – 5.000 kronor.

– Det kan betyda mycket jobb och stora förluster i rena pengar. Får man sjukdomen på sin gård måste man avliva bisamhället och man kan bli tvungen att smälta ner hela vaxförråden för att få stopp på sjukdomen.

Inte farligt för människor

Sjukdomen drabbar biyngel och är inte skadlig för människor. Bakteriesjukdomen sprids med hjälp av sporer och mycket motståndskraftig mot både värme och kyla.

– Det är inte farligt för människor. Det är biyngel som drabbas men sjukdomen kan snabbt spridas mellan samhällen och den är problematisk eftersom bakterierna går in i ett sporstadie och det sägs att smittan kan överleva i över femtio år.

Fakta amerikansk yngelröta

Amerikansk yngelröta är en smittsam bakteriesjukdom som drabbat bin. Sjukdomen finns över hela världen och har i Sverige varit på nedgång sedan mitten på 1970-talet. Sjukdomen angriper larverna och orsakas av en sporbildande bakterie som de unga larverna får i sig via sporer i födan. Sporerna är mycket motståndskraftiga mot både värme, kyla och torka. Studier har visat att sporerna kan överleva flera decennier.

Sporerna gror sedan till baktierier i larvens tarmar och bakterierna förökar sig sedan i tarmen på unga larver och tränger sedan ut genom tarmväggen och ut i larvens kropp. I larvens kropp förökar sig bakterien snabbt och i en död larv kan det finnas så mycket som över två miljarder nya sporer.

Sjukdomen sprids mellan bisamhällen med hjälp av sporer. Friska bin blir bärare av sporerna och sprider sjukdomen till andra bisamhällen. Men den största källan till att sjukdomen sprids är odlaren som genom transport och material sprider sporer.

Måste anmälas

Biodlare som misstänker att deras bin har amerikansk yngelröta är enligt bisjukdomslagstiftningen skyldiga att anmäla detta till bitillsynsman eller till Länsstyrelsen.

Källa: Jordbruksverket och Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.