Foto: Länsstyrelsen

Nytt vargangrepp – fyra får rivna vid Siggeforareviret

Uppdaterad
Publicerad

Det unga vargparet nordost om Uppsala misstänks ha rivit får igen. Även denna gång fanns fårhagen nära ett bostadshus.

Det var på onsdagsmorgonen som fårägarna i Östforatrakten larmade länsstyrelsen om att fyra får i en hage nära bostadshuset rivits vid ett misstänkt vargangrepp.

– Jag och en kollega åkte ut – och det var vargangrepp, säger Mikael Larsson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Så sent som för drygt två veckor sedan dödades nio får i ett vargangrepp några kilometer ifrån den här gården. Då varnade länsstyrelsen för att fler angrepp kunde komma.

Hade vidtagit åtgärder – räckte inte

– Dessa fårägare hade blivit oroliga sedan förra vargangreppet i området och vidtagit åtgärder – de hade flyttat fåren till en hage alldeles vid huset.

Totalt fanns 23 får i hagen och fyra dödades. Resten kan ha stått i ett uthus.

Är det samma vargpar som förra gången som ligger bakom?

– Vi har tagit DNA-prov denna gång för att se om det är paret.

Vad händer nu?

– Vi tänker att det är olyckligt för de som drabbas och i slutändan inte bra för vargarna heller. Det är inget beteende vi vill ha på dem. En varg är en varg – och de ska äta. De är också läraktiga. Ser de att en sak fungerar gör de så i fortsättningen.

Mikael Larsson, Länsstyrelsen Foto: SVT

”Kan inte pågå hur länge som helst”

Hur långt ska det gå för att skyddsjakt ska bli aktuellt?

– Det går inte att säga. Det måste först komma in en ansökan skyddsjakt och sedan ska den hanteras. Det är klart att de kan inte hålla på hur som helst hur länge som helst, säger Mikael Larsson.

Länsstyrelsen har gått ut med en varning till djurägare i närområdet om att det finns risk ytterligare attacker. En rekommendation om att i den mån det gå ta in sina får under nattetid – samt kontrollera sina stängsel.

Så bör du göra om du möter en varg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.