Gott om aktiviteter för kulturintresserade under sportlovet. Foto: TT

Gott om kultur under sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka 8 är det sportlov i Uppsala och många planerar nog att bege sig ut i skidspår eller att ägna sig åt andra friluftsaktiviteter. Men det finns även gott om evenemang för den kulturintresserade.

Sportlovet har traditionellt sett varit en tid att ägna sig åt olika idrotts- och friluftsaktiviteter, men det finns också ett stort kulturutbud i Uppsala för unga under ledigheten.

– Uppsala har så mycket bra kulturhistoria att visa upp och nu kan man passa på att aktivera barnen när man är ledig. Alla är inte lika intresserade av sport och måste ändå ha något att kunna göra, säger John Ringh, projektledare på Destination Uppsala.

Tv-spelsturneringar och konserter

En plats som bubblar av ungdomsaktiviteter under veckan är Kulturhuset Grand i Uppsala, som håller öppet eftermiddagar och kvällar varje vardag. Bland annat arrangeras tv-spelsturneringar, DJ-workshop, livekonsert och skridskodisco för alla unga mellan 13-18 år.

Och John Ringh tycker att det finns gott om olika aktiviteter planerade runt om i Uppsala under veckan. Bland annat går det att åka skridskor vid orangeriet i Botaniska trädgården och på Upplandsmuseet får man lära sig rista sin egen runsten i lera.

– Jag är intresserad av historia och i domkyrkan kommer man berätta om hur det var att gå i kyrkan under medeltiden. Hur gjorde man när det var kallt och mörkt i kyrkan? Jättespännande, säger han.

Är det viktigt med kulturinslag under sportlovet?

– Ja, det tycker jag. Är man intresserad av något så ska man få ägna sig åt det och är man duktig på sport så får man också en chans att få testa på annat. Det är viktigt att alla får utveckla sina intressen.

Mer aktiviteter i urval finner du i listan nedan.

Urval av kulturaktiviteter i Uppsala under sportlovet:

  • Sportlov på Grand 19-23 februari: Tv-spelsturneringar, DJ-workshop, konserter och skridskodiscon är några av veckans aktiviteter.
  • Upplandsmuseet 20-25 februari: Runstensverkstad och runskriftslära, slå med eldstål med mera.
  • Gamla Uppsala museum 18-25 februari: program om dem mytologiska figurerna Völvan. Dockteater, spådomskonst och berättelsen om världens undergång Ragnarök.
  • Flera av biblioteken i Uppsala har särskilda program under veckan för både små och äldre barn. Bland annat skrivarworkshop på Stadsbiblioteket, sagostund på persiska på Gottsundabiblioteket och en dag om programmering och kodning på Storvretabiblioteket.
  • Uppsala universitet, med vänner, arrangerar flera arrangemang för sportlovslediga i olika åldrar. Bland annat kan du få bygga en fågelholk i Botaniska – ”Hjälp trädgårdens invånare med bostad. Bygg en fjärilsholk, ett bihotell eller ett humlebo. Ta med den färdiga holken hem till din egen trädgård.” Detta mellan 19-23 februari.
  • I Botaniska kan du även åka skridskor framför Orangeriet. Detta efter att e bana nu spolats framför den anrika pelaren, med omkringliggande pelare.
  • Även Medicinhistoriska museet arrangerar flera aktiviteter för de intresserade: Smurfletning, amulettskapning och Kom-ihåg-spel. 13-23 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.