Den här veckan är domstolen på plats i Östhammars kommun. Foto: Tomas Oneborg / TT

Ödesvecka för slutförvarsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Miljödomstolen är på plats för att avgöra om det använda kärnavfallet kan ligga säkert i Forsmark i 100.000 år.

Nu närmar det sig ett avgörande om slutförvaret av använt kärnbränsle i Forsmark. I dag börjar Mark- och miljödomstolen, MMD, sina förhandlingar på plats i Gimo.

Under veckan ska man avgöra om hela anläggningen, som ska ligga bredvid kärnkraftverket, kan byggas utan att miljön på platsen förstörs. Det handlar om transporter, avfall och buller. Och inte minst om naturvärdena.

Slutförvaret i Östhammar

Vad gäller saken?

MMD ska avgöra om den metod Svensk kärnbränslehantering, SKB, föreslagit håller måttet och klarar miljöbalkens krav. Avfallet ska lagras i kopparkapslar inbäddade i lera 500 meter ner i urberget vid Forsmarks kärnkraftverk.

Inkapslingsanläggningen vid kraftverket i Oskarshamn ska också bedömas. Det produceras cirka ett drygt halvt ton använt kärnbränsle om dagen, så det handlar om tusentals ton. Lokaliseringen nära kusten ska också bedömas.

Domstolen ska också avgöra om bygget kan ske på ett miljösäkert sätt, och om naturvärdena kan bevaras. Där finns hotade gölgrodor, orkidéer och vattensalamandrar.

Vad handlar kritiken om?

Koppar håller inte. Forskare vid KTH, Kungliga tekniska högskolan, har visat att det finns en risk att kapslarna korroderar, eller rostar, även i den syrefria miljön när det finns vatten och salter. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, litar inte på att förvaret kommer att hålla i 100.000 år.

De anser även att läget vid kusten dåligt. Om det läcker radioaktivitet riskerar det att komma ut via grundvattnet i Östersjön. MKG vill istället att alternativet med djupa borrhål utreds. Då förvaras avfallet 3-5 km ner i urberget där grundvattenföringen är minimal. Men i dagsläget är SKB:s kopparkapslar enda alternativet.

Varför Östhammar?

Här fanns det bästa berget- det är torrt och utan sprickor. Men fanns många andra platser med bra berggrund. Kritikerna menar därför att platsen valts för att den är mest praktiskt- SKB äger marken, kärnkraftverken ligger där och där finns redan tillfälliga förvar av radioktivt materiel och avfall.

Platsen är inte bäst. Men mest bekväm menar kritikerna. Kommunens och lokalbefolkningens inställning har också påverkat valet. Andra kommuner som Tierp, Malå och Storuman valdes bort efter folkligt motstånd.

Vad tycker Östhammarsborna?

En enkät som SKB gjort visar att Östhammarsborna är positiva till att placera förvaret där. Även kommunpolitikerna är för. Det finns en vana av kärnkraft, och man lockas av nya arbetstillfällen. Det kan ge mellan 500-700 jobb under byggtiden i 10 år. Sedan runt 200 jobb under driften.

Vad händer nu?

Miljödomstolens förhandlingar ska sammanlagt ta fem veckor. Den kommer sedan att säga om förvaret och bygget är miljömässigt säkert. Sedan väntas Strålsäkerhetsmyndigheten SSM säga okej.

Både Östhammar och Oskarshamn måste också säga ja. I Östhammar ska man även folkomrösta i mars 2018. Oavsett vad domstolen kommer fram till så har regeringen sista ordet. Men det är svårt se att metoden inte får godkänt, då det idag inte finns några andra alternativ som utredda och klara.

Om det blir ja tar det minst 10-15 år år innan förvaret står färdigt. Någon gång efter 2030 kommer det kunna börja fungera. Sverige kan då bli först i världen med att tillämpa metoden med att slutförvara med kopparkapslar i urberget. Bara Finland ligger lite före med planeringen i att tillämpa den svenska metoden, där har man exempelvis redan valt ut en plats för slutförvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet