Oenighet angående kritiserad klinik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkommit att Stockholm läns landsting inte kommer förlänga avtalet med den tidigare kritiserade Vidarkliniken har nu frågetecken uppkommit hur Uppsala ska hantera frågan. Detta eftersom också Uppsala har avtal med kliniken.

Den tidigare kritiserade Vidarkliniken mister nu sitt avtal med Landstinget i Stockholms län efter att det, enligt Sveriges Radio Ekot, blivit klart att de inte tänker förlänga det nuvarande avtalet när det löper ut nästa år. Detta eftersom Landstinget i Stockholm har kommit fram till i en utredning att kliniken inte följer det avtal som finns, då det enligt landstinget finns brister i journalföring och att kliniken inte följer den vårdpraxis som finns.

Kan ta annat beslut

Landstinget i Uppsala län följer samma avtal som Stockholm, men enligt 1:e vice ordförande i Landstingstyrelsen i Uppsala Johan Edstav (MP) betyder Stockholms beslut nödvändigtvis ingenting för Uppsala.

– Jag har fullt förtroende för Stockholms bedömning, men vi måste göra en egen bedömning och därefter ta ett beslut i frågan, säger han.

Men Stockholms utredning har ju nu kommit fram till att det finns risker med kliniken?

– Det kan mycket väl stämma, men det är inte trovärdigt att bara ta ett hastigt beslut utan att själv ha gjort en egen bedömning. Det kommer absolut göras inom kort. Men fram tills dess så måste vi följa de avtal som är skrivna.

Omdebatterad och kontroversiell

Vidarkliniken i Järna drivs på antroposofisk grund. Kliniken är omdebatterad och kontroversiell. Kliniken erbjuder alternativ behandling och skolmedicin.

– Fram tills nyligen har kliniken varit rosad för sin palliativa vård, men det är klart att det finns risker om inte journalföringen är korrekt. Men våra tjänstemän måste nu i likhet med Stockholms gå igenom detta på ett korrekt sätt – och se efter det kan vi politiker ta ett beslut, säger Johan Estav (MP).

Enligt Johan Edstav (MP) finns det med andra ord ingen automatisk gång för Uppsalas del, i och med att Stockholm nu, enligt Ekot, tagit ett beslut om att inte förlänga.

– Vi ska inte dra några förhastade slutsatser helt enkelt.

Antroposofiska preparat

Alla läkemedel som används inom svensk sjukvård måste vara godkända eller registrerade av Läkemedelsverket, förutom antroposofiska preparat, en form av naturmedicin baserade på olika växter och mineraler. I över 20 år har personalen på Vidarkliniken utanför Järna ändå fått behandla sina patienter med antroposofiska preparat tack vare en dispens från regeringen. Dispensen försvinner 2018.

– Som det ser ut nu ser jag ingen anledning att avsluta några remitteringar omedelbart. Om det eventuellt skulle finnas några direkta risker med klinikens behandling får vår chefsläkare ta ett beslut om att omedelbart sluta remittera. Dock är inte det något som ligger hos oss politiker, säger Johan Edstav (MP)

Oppositionen ifrågasätter

Delar av oppositionen har dock en annan syn på saken. Oppositionslandstingsråd Lina Nordquist (L) vill att landstinget omedelbart stryper finansieringen av kliniken, vilken i förlängningen också innebär att hon yrkar på att avtalet inte ska förlängas under nästa år.

– Jag har tidigare haft betänkligheter kring klinikens agerande, men då landat i att jag tycker att det finns ett värde i den uppskattade vård de gett. Den har varit och är uppskattad av många pantienter som är där, dock tycker jag nu efter att det som framkommit att riskerna är för stora, säger hon.

Johan Edstav blir förvånad till Lina Nordquists hållning.

– Om jag minns rätt var det Liberalerna, dåvarande Folkpartiet som starkast drev frågan om att etablera avtal från början, säger han.

Men då var väl kunskapen kring deras vård eller icke-vård helt annorlunda?

– Jo helt sant, och likt då som nu är det viktigt att besluten är välgrundade.

430 000 kronor

Enligt Lina Nordquist (L) bör landstinget föra de omkring 430 000 kronorna som årligen läggs på kliniken tillbaka till Akademiska – omedelbart.

– De pengarna skulle göra sig bättre där, på en plats vi vet att vården är bra.

Johan Edstav (MP) tycker dock att Lina Nordquist (L) föregår en del vitala aspekter.

– Utan en rejäl grund kan vi som remitterande län inte bryta upp sådär. Vi måste ha på fötterna, vilket Stockholms utredning säkerligen kan vara en grund till, men fram till att vi faktiskt sett över frågan hos oss så vore det ett förhastat att sluta finansiera. Det kan sluta i vite, säger han.

Men i och med att Stockholm kommit fram till att Vidar bryter mot deras avtal, bryter de inte mot Uppsalas då också då vi remitterar genom dem?

Jo så är min bedömning. Men det måste vi se över.

Men om nu Stockholm har kommit fram till att det finns risker. Ska man verkligen fortsätta att remittera dit?

– I sak nej. Men så vitt jag vet så har Stockholm inte anmält kliniken till Socialstyrelsen. Och som jag nämnt tidigare; föreligger det några direkta och allvarliga risker kommer våra tjänstemän ta beslut om omedelbara åtgärder.

”Dra in finansieringen”

Lina Nordquist (L) hävdar dock att frågan om eventuellt avtalsbrott redan är klar.

– Vi följer ju ett avtal som följer Stockholms avtal. Om de har kommit fram till att kliniken bryter mot avtalet så kan inte jag se något annat än att de även bryter mot vårt som vi har genom Stockholm. I och med det kan vi också dra in finansieringen, säger hon.

Frågan kring kliniken kommer att behandlas inom kort enligt Johan Edstav (MP).

– Det framkom ju nu på förmiddagen. Jag ser inget annat än att vi så fort som möjligt kommer se över det här. Speciellt med tanke på att avtalsförlängning eller inte avtalsförlänging är aktuell redan nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.