Ett krav för en medling är att gärningsmannen erkänner sitt brott – och att båda parter vill vara med. Foto: SVT Grafik

Gärningsmän ställs öga mot öga med offret: ”Effektiv metod”

Uppdaterad
Publicerad

Fler ”medlingar” mellan gärningsmän och offer. Det är en av delarna i en kraftsamling som ska till för att stävja den ökade ungdomskriminaliteten i Uppsala.

Vid så kallad medling träffas en gärningsmän som erkänner sitt brott och brottsoffret i ett enskilt möte tillsammans med en medlare. Ett arbetssätt som forskning visar är ett effektivt sätt att jobba med ungdomskriminella. Medlingen är fristående från domstolsprocessen. Ett krav är att gärningsmannen erkänner sitt brott – och att båda parter vill vara med på en medling.

Förra året genomfördes ett 40-tal medlingar i Uppsala kommun. De flesta gärningsmännen är mellan 14-18 år gamla men det kan komma ifråga från 12 – 20 år.

Att kommuner ska syssla med medling är ett lagkrav och i Uppsala startade medlingsverksamheten för 25 år sedan. Och nu ska den utökas och medling även kunna ske på skolor med hjälpa av utbildad socialtjänstpersonal på plats. Men ribban för att en medling kan komma ifråga är att det finns ett polisanmält brott.

När socialtjänsten i Uppsala frågat offer och gärningsmän som deltagit, hur de upplevt det – är de som svarat mycket nöjda efteråt.

Hör om hur medling går till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.