Ökande kostnader för inhyrd sjukhuspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheterna att rekrytera personal och hög sjukfrånvaro ger dyrare vårdkostnader. Bättre kommunikation kan enligt sjukhuset vara en av lösningarna.

Både Enköpings lasarett och Akademiska sjukhuset har fortsatt svårt med bemanningen och inhyrd personal innebär höga kostnader, det konstateras i landstingets delårsrapport för 2016.

Akademiska sjukhuset har spenderat 35 miljoner över budget på inhyrd personal under de första åtta månaderna 2016. Det är en högre kostnad för inhyrd personal än året innan.

Personalbrist

Akademiska sjukhuset har svårt att fylla de vakanta tjänster som finns på sjukhuset, just nu söker man ett 50-tal sjuksköterskor. Det är framförallt brist på specialistsjuksköterskor, och ett sätt att fylla de vakanta tjänsterna kan vara att hyra in personal från ett bemanningsföretag. Men att hyra in personal innebär att kostnaderna stiger, på ett år kostar en inhyrd sjuksköterska 75 procent mer än en anställd sjuksköterska.

– Vår idé är att vi bara ska ta in bemanningsföretag för att täcka kortare vikariat, det är inte en långsiktig lösning för akademiska sjukhuset, säger Lena Hadad, HR-Direktör på Akademiska sjukhuset.

Personal i rörelse

Enligt Lena Hadad kan en förklaring till personalbristen vara att människor idag väljer att söka sig till nya arbeten.

– Numera rör man på sig på ett annat sätt, vi är glada om man stannar ett till tre år. Tidigare var man mycket mer lojal, och så är det inte nuförtiden, man söker utveckling och man söker karriärvägar.

Bättre kommunikation

För att komma till rätta med problemet att personal väljer att söka sig till andra tjänster tror Lena Hadad att sjukhuset behöver bli bättre på att kommunicera.

– Det är ett ständigt arbete och vi behöver berätta mer om vad som finns.

Hur menar du då?

– Vi behöver kommunicera vilka vägar som kan finnas till en sjuksköterska, undersköterska eller till en läkare.

Vad kan det leda till?

– Vi ska fortsätta göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt, det kommer nog leda till att fler skulle vilja jobba på akademiska sjukhuset och att fler skulle vilja stanna kvar på akademiska sjukhuset.

Till följd av personalbristen har Akademiska sjukhuset fått stänga vårdplatser och på Enköpings lasarett har det varit brist på specialistläkare.

Hög sjukfrånvaro ställer till det

Samtidigt är sjukfrånvaron hög på Akademiska sjukhuset. Nuvarande 5,4 procent sjukfrånvaro ska jämföras med målet på 4,5 procent. Och den här sjukfrånvaron försvårar bemanningsläget, enligt delårsrapporten.

Sjukhusstyrelsens ekonomi visar trots kostnaderna på ett överskott med 61 miljoner jämfört med budgeten för perioden. Orsaken anges vara lägre avskrivningskostnader och lägre kostnader för köpt vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.