Polisen har sedan någon vecka tillbaka ett särskilt fokus på gatuvåld. Foto: Johan Nilsson/ TT / SVT

Polisen: Kriminella gäng bakom gatuvåld

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det varit flera uppmärksammade fall av gatuvåld i centrala Uppsala, nu tror Uppsalapolisen att det kan finnas kopplingar till kriminella gäng.

Polisen har den senaste tiden haft ett ökat fokus på gatuvåld i Uppsala och det har funnits misstankar om att kriminella gäng har försökt etablera sig i området kring Brantingstorg i Uppsala. Misstankarna bekräftas nu genom att personer som gripits själva säger sig tillhöra ett gäng.

– De själva åberopar att de ska kallas för gäng, de intar positioner i grupperna och i samtal med oss påtalar de själva hur de vill att saker ska vara och se ut, till exempel – att vissa områden är deras territorium och där ska polisen inte vara på plats. Därför gör vi bedömningen att det här är ett gäng som försöker etablera sig, säger Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområdet Uppsala Knivsta.

Vilka typer av brott begår den här grupperingen?

– De har en historik där vi har sett att de har angripit oss med stenar och de har bland annat försökt antända bildäck och rulla ut dem mot oss, de jobbar aktivt med att skapa social oro.

Narkotika

Boende i området runt Brantingstorg har även uppmärksammat misstänkta beteenden hos personer.

– Det vi hittills har sett är framförallt narkotikahantering, vi misstänker att den här grupperingen ägnar sig åt försäljning av narkotika. Personer som bor i området har gjort bedömningen att man misstänker att det är narkotikaaffärer som görs upp på platsen.

Kartläggning

Arbetet med att kartlägga grupperingen pågår och polisen kan i dagsläget knyta ett antal personer till en gruppering i området runt Brantingstorg i Uppsala.

– Själva lägesbilden växer för varje dag som går, ibland hittar vi på någon ny och ibland hittar vi på någon ny-gammal som rör sig i området. Vi har inte en färdig bild, men arbetar med den här konstellationen av människor. I det här specifika fallet har vi hittills fått fram att det rör sig om sex – sju personer, men vi kan börja närma oss tio personer i området kring Brantingstorg.

Ledare greps

En av gängledarna greps under torsdagen i närheten av Brantingstorg för ett brott som han tidigare har begått.

– Det gick helt odramatiskt till, personen ska åka in och avtjäna ett straff och det finns en dom mot honom som ska verkställas.

Fokus på gatuvåld

Som SVT Nyheter Uppsala rapporterade i början av september är ungdomsgängen i centrala Uppsala något som har hög prioritet hos Uppsalapolisen.

– Tidigare har man pratat om någon enstaka gruppering, men nu ser vi att det här flyttar på sig. Det kan vara att för att det är före detta medlemmar som har bytt bostad och etablerar något nytt. Vi ser att det finns en andel människor som begår brott mot polis och vanliga människor i form av gaturån och ger sig på människor oprovocerat. Vi måste aktivt jobba mot de här grupperingarna.

Ett nytt grepp mot gatuvåld?

– Vi har en särskild satsning där vi talar om för våra poliser att, när vi kan, ska vi jobba mot detta. Får vi utlarmade jobb då blir de ganska hög prio för våra poliser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer