I klippet berättar eleverna om hur det är att läsa upp betygen på sommargymnasiet. Foto: Mats Hedström / SVT

Ökat tryck på sommarskolan – fler läser upp betygen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elever i Uppsala som läser upp sina betyg i sommar har ökat på grund av pandemin. De kurser som många elever behövt extra stöd i är matematik, fysik och kemi.

– För några år sedan hade vi 300-400 elever. I år är vi uppe i 700 elever, säger Måns Wikstad, ansvarig för Uppsala Kommuns gymnasiala lovskolor.

Under fyra veckors tid får elever från Uppsala läsa upp sina betyg i mindregrupper på sommargymnasiet. Utbildningsanordnare är Fyrisskolan.

– Vi har en pandemi och många har haft svårt att läsa hemifrån, så det är väldigt tydligt hur viktigt det är att man har en lärare i klassrummet för att klara kurserna, säger Måns Wikstad, ansvarig för Uppsala kommuns gymnasiala lovskolor.

Coronaviruset i Uppsala

”En andra chans för eleverna”

– Jag sittersjälvklart hellre här och tar igen betyget än att sitta hemma och inte göra något annat vettigt, säger Anton Forrest som läser upp sina betyg i matematik och fysik.

–Det är kul, vi ha fått en bra lärare, säger Jaymmie Cantarero.

Elever som går på sommargymnasiet

Totalt 730 elever

Gymnasiekurselever: 568

Gymnasieelever som läser åk 9: 64

Språk introduktion svenska som andra språk: 100

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet