Entusiasten Per ”Bayrisch” ser en lösning på problematiken kring streetrace, men trafikpolisen Christer Lidén håller inte med. Hör mer om varför i klippet.

Polisen om streetrace: ”De är ute efter katt-och-råtta-leken”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen anordnades ett olagligt streetrace i Norduppland där hundratals bilar blockerade vägen. Polisen ser allvarligt på den här typen av evenemang då de ofta är sammanknutna med en rad olika brott. Enligt Per från Västerås, som har god insyn i streetracekretsar, finns en lösning, men trafikpolisen Christer Lidén från Gävle är inte övertygad.

– Jag tror att de är ute efter katt-och-råtta-leken med polisen, säger han.

Under streetracet som ägde rum på riksväg 76 mellan Skutskär och Älvkarleby förra helgen blockerades vägen med hundratals bilar. Flera patruller skickades till platsen och trots att folkmassan skingrades ganska omgående, var det ett par bilar som hindrade polisen från att ta sig fram.

Enligt trafikpolisen Christer Lidén kan det bli stökigt kring streetracen, och det kan handla om allt från blåljussabotage till misshandel och mordförsök.

”Publiken är problemet”

– Oftast har bilarna redan genomfört sina race och börjar splittras när vi kommer. Problematiken är publiken och deras inställningar till att låta oss utföra vårt jobb när vi kommer till platserna, säger Christer Lidén, trafikpolis i Gävleborg.

– Man kan inte ta ansvar för publiken, det går inte. Jag tror att merparten av de som kör skulle helst köra utan publik, säger Per, som har god insyn i kretsarna.

Per ser en lösning på problematiken, men Christer Lidén är inte övertygad. I klippet hör du mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.