Olika kostnader för krögare: ”Har känt oss lite bortglömda”

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har en del kommuner slopat avgiften för krogarnas serveringstillstånd, för att underlätta för företagen. Medan Tierp, Knivsta, Östhammar och Uppsala fortsätter med vissa lättnader återgår Enköping till det normala.

I Uppsala har kommunen valt att fortsätta att ha gratis serveringsavgift för restauranger.

– Vi tycker att det är ett bra sätt att inte debitera restaurangerna där de har haft väldigt lite intäkter. Det är ett av få verktyg vi har för att stötta vårt näringsliv, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

I Heby och Håbo kommun har det kostat lika mycket som vanligt med serveringstillståndet. Enligt Håbo kommun är det bland annat för att kommunens restauranger rapporterat en ökad försäljning under 2020.

I Enköping kostar det igen

Enköping har tidigare haft lättnader i avgiften för serveringstillstånd men det har nu tagits bort. Helen Boman är restaurangägare i Enköping och menar att det inte innebär en stor skillnad i hennes verksamhet, men att varje krona räknas i dessa tider. Som nyöppnad restaurang har det varit extra svårt eftersom de inte har fått några bidrag under pandemin, bortsett från en halverad hyra i tre månader som gavs ut från kommunen.

– Vi har känt oss lite bortglömda, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så funkar avgiften för serveringstillstånd

  • Kommunerna tar ut en avgift av restauranger för att de ska få servera alkohol
  • I betalningen ingår även tillsyn så att restaurangen följer de lagar som finns kring att servera alkohol
  • Avgiften baseras bland annat på kommunens arbetsinsats och faktiska kostnader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet