Olika pris för samma tågsträcka

Uppdaterad
Publicerad

Om man har SL-kort kostar tilläggsbiljetten 60 kronor om man reser från Stockholm men 90 kronor om man reser från Uppsala.

Resan med pendeltåget mellan Uppsala och Stockholm kostar olika mycket om man har ett SL-kort och köper en tilläggsbiljett, allt beroende på om du börjar resan i Stockholm eller Uppsala.  Från Stockholm kostar tilläggsbiljetten 60 kronor, från Uppsala är priset 90 kronor. Alltså 30 kronor mer för samma sträcka.

-Jag tycker det är ganska löjligt på något vis, att det ska vara dyrare att ta sig hem om man kommer härifrån, säger Hilda Andersson.

Sture Jonsson, informationschef på UL, förklarar skillnaden såhär:

– Vi vill ha samma pris oavsett vilken sträcka man åker genom två zoner, som man gör när man åker från Uppsala och vidare ner mot Stockholms olän. Skulle vi sänka priset där så skulle vi få lov att sänka priset överhuvudtaget på tvåzonsresor, och det skulle få effekter för vår ekonomi.

Men UL hoppas att priserna på sträckan kommer vara samma oavsett var man påbörjar resan från och med i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.