Foto: SVT

Oljeutsläpp hotar fågellivet vid Gräsö

Uppdaterad
Publicerad

Ett större utsläpp av råtallolja riskerar att påverka fågellivet vid Roslagskusten. Den kletiga oljan kan skada fåglarna om den sätter sig i deras fjäderdräkt.

– I och med att de inte kan hålla värmen då, kan de frysa ihjäl på det sättet, säger Ingrid Wänstrand, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.

Vid Gräsö finns flera fågelskyddsområden och länsstyrelsen orolig för sjöfåglarnas säkerhet.

– Det är vi bekymrade över eftersom vi har höga naturvärden, framförallt för fågel just vid Gräsö skärgård, säger Inger Wänstrand.

Talloljan kommer troligtvis från ett fartyg som rengjort tanken efter ha transporterat produkten. Att rengöra tanken är lagligt på internationellt vatten, i måttlig mängd, och nu utreder kustbevakningen händelsen.

– De utreder både källan till utsläppet och om tömningen varit laglig, säger Ingrid Wänstrand.

Rör inte

Länsstyrelsen uppmanar att man ska kontakta sin kommun ifall man hittar olja och skyddsutrustning ska bäras ifall man ska röra den.

Östhammars kommun och länsstyrelsen har inlett ett samarbete kring hur oljan ska saneras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.