Någon gång nästa år väntas kandelabern flyttas till sin nya plats. Foto: SVT

Omröstningen klar: Där kommer kandelabern att stå efter Stora torgets ombyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Stora torget ska byggas om och få en ny utformning. I samband med det måste den klassiska kandelabern flyttas från sin plats i mitten av torget. Mellan den 28 juni och den 2 augusti fick Uppsalaborna möjligheten att rösta om dess framtida plats. 

Det fanns tre alternativ att välja mellan, Stora torget med ny placering på torgets västra sida, Vaksala torg eller S:t Eriks torg.  

Totalt var det över 7000 som gick in på kommunens hemsida och röstade. Solklar vinnare blev Stora torget med 5212 röster eller 66 procent av rösterna.

– Det känns bra att det var så många som gick in och röstade och att det vinnande förslaget fick egen majoritet, säger Richard Malmström (MP) ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Många har kommenterat att de vill att Kandelabern ska stå kvar där den står, varför fanns inget sånt alternativ?

– Den kan inte stå kvar eftersom vi ska göra om Stora Torget och vägbanan ska gå där den står nu. Det kommer göra trafiksituationen på Stora Torget mycket bättre, bussarna kommer inte längre stanna vid torget och trivseln vid torget kommer öka, säger Richard Malmström. 

Kandelabern beräknas flyttas i samband med omgörningen av torget som väntas genomföras någon gång nästa år.

Så här kommer det se ut med kandelabern på sin nya plats enligt Uppsala kommun. Den ny platsen är bara några meter från där den står idag. Foto: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer