Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har aldrig haft ett sådant här ärende tidigare”, säger kammaråklagare Thomas Bälter. Hör honom berätta vad som är ovanligt med fallet i klippet. Foto: SVT

Omstridda friskolan Manar Al-Houda i Uppsala granskas från tre håll

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Manar Al-Houda i Uppsala, och personer som verkat där, utreds just nu av tre olika myndigheter, bland annat av polisen.

Och det är långt ifrån första gången som skolan är föremål för granskning.

Friskolan Manar Al-Houda, som bedriver både förskoleverksamhet och grundskola upp till årskurs 6, är föremål för två granskningar och en polisutredning.

Uppsala kommun har bland annat ställt krav på att verksamheten ska vila på vetenskaplig grund. Där pågår en dialog mellan skolan och kommunen.

Skolinspektionen inledde en så kallad ägar- och ledningsprövning i mars förra året. Utredningen har vuxit och omfattar även insatser till elever med särskilt stöd. Utredningen pågår.

Skolan polisanmälde misstänkt brott

För ett par månader sedan gjorde skolan en polisanmälan. Här handlar det enligt skolan om att tidigare verksamma på skolan misstänks ha missbrukat sina förtroendeställningar för att tillskansa sig pengar. Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman.

– Givetvis är det allvarligt när en skola får kritik, oavsett vad det handlar om, men vi har genom åren jobbat hårt med all kritik. Vi får hela tiden fler elever, så vår trovärdighet har inte påverkats nämnvärt, säger Martin Runtorp, rektor på Manar Al-Houda.

I klippet: Hör åklagaren om varför fallet är ovanligt.

Har du erfarenheter av Manar Al-Houda? Skriv gärna till uppsala@svt.se. Du kan vara anonym.

Manar al-houda har granskats flera gånger

2005: Skolverket tyckte att bristerna var så många och allvarliga på Manar Al-Houda att man drog tillbaka tillståndet. Friskolan överklagade och fick rätt.

2007: Skolverket ifrågasätter skolans ekonomiska ställning, det vill säga om det finns tillräckliga ekonomiska resurser för att bedriva en skola. Året innan gick skolan back drygt en halv miljon kronor.

2008: Skolverket granskar på nytt ekonomin. Skolan redovisar ett negativt resultat på 388 186 kronor för år 2007. Elevantalet ligger på drygt 20 elever.

2013: Skolan kritiseras på en rad områden, bland annat för hur man hanterar kränkande behandling i verksamheten. Det finns frågetecken kring hur elever i behov av särskilt stöd stöttas. Det konstateras att dåvarande rektor inte har en pedagogisk utbildning.

2017: Återigen kritiseras skolan för att inte ha tillräckliga rutiner för att rapportera kränkningar. Dessutom får elevhälsan kritik för att den är underdimensionerad.

2023: Manar Al-Houda-skolan föremål för två granskningar, en av Skolinspektionen och en av Uppsala kommun, samt en polisutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.