Mannen slog den kvinnliga patienten när han jobbade som ordningsvakt. Foto: TT

Ordningsvakt döms – slog kvinna medvetslös på psykakuten

Uppdaterad
Publicerad

En ordningsvakt slog en kvinnlig patient i ansiktet så att hon svimmade inne på psykakuten vid Akademiska sjukhuset i höstas. Nu döms han vid Uppsala tingsrätt för misshandel.

Ordningsvakten, en man i 35-årsåldern, var i tjänst vid psyktiatriakuten när han slog henne så kraftigt i ansiktet att hon föll till golvet och svimmade.

Enligt tingsrätten utdelade han slaget inom loppet av en sekund efter att kvinnan slagit en ”mindre kraftig” örfil mot honom. Det framgår av övervakningsfilmen från tillfället i oktober i höstas.

Efter att kvinnan förlorat medvetandet placerade den nu dömda ordningsvakten henne i framstupa sidoläge.

Mannen själv hävdade att han inte slog kvinnan med uppsåt, men tingsrätten anser att han avsiktligen slagit henne i ansiktet.

Slog en man med batong

Vid ett annat tillfälle, i februari förra året, slog ordningsvakten en man över knät med en batong i Enköpings kommun. Även då var han i tjänst.

Mannen hävdar även i det fallet att han inte haft uppsåt att skada, men tingsrätten dömer honom för misshandel för båda gärningarna.

Mannens försvar har uppgett att han inte kommer att kunna fortsätta jobba som ordningsvakt om han döms. Därför drog tingsrätten av en månad på straffet. Istället för två månaders fängelse döms han till 75 timmars samhällstjänst. Han ska också betala nära 7 700 kronor till mannen han slog med batong.

Enligt mannens tidigare arbetsgivare jobbar han inte kvar sedan händelsen i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.