Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sjuksköterskor och patienter berättar vilka konsekvenser de tror att en eventuell stängning av vårdcentralen skulle få för Fjärdhundraborna. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Oro att vårdcentral i Fjärdhundra kan tvingas stänga: ”Har inte ens en läkare”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att lägga ned vårdcentralen i Fjärdhundra drogs tillbaka – men fortfarande finns oro att mottagningens dagar är räknade.

– Det känns som att deras mål är att vi ska läggas ner. Men vi vill ju inte, säger Gunilla Jansson, sekreterare på Fjärdhundra vårdcentral.

I slutet av förra året lade vårdstyrelsen i Region Uppsala fram ett förslag att lägga ned Fjärdhundras vårdcentral, på grund av negativa ekonomiska resultat de senaste åren. Enligt förslaget skulle vårdcentralen slås samman med husläkarcentrum i Enköping, vilket skulle leda till en besparing på tre miljoner kronor.

Men trots att förslaget drogs tillbaka i december är personal och patienter på vårdcentralen fortfarande oroliga.

– Det känns som att deras mål är att vi ska läggas ner. Men vi vill ju inte, säger Gunilla Jansson, sekreterare på Fjärdhundra vårdcentral.

Nedläggningsförslaget drogs tillbaka

Förslaget om nedläggning lades fram av Björn-Owe Björk (KD), före detta ordförande i vårdstyrelsen, i Region Uppsala.

– Det är inget roligt beslut. Men i och med förändrad efterfrågan finns det inte förutsättningar att bedriva verksamheten, sade Björn-Owe Björk till Enköpings-Posten i december.

Vivianne Macdisi (S), nuvarande ordförande i vårdstyrelsen, menar att de just nu försöker hitta lösningar för att kunna värna om en fungerande vård i Fjärdhundra.

Namninsamling väckte stort engagemang

I februari lämnades en namninsamling in till regionen, där omkring 350 Fjärdhundrabor skrev på.

– Vi behöver vårdcentralen, det är inte alla som kan ta sig till Enköping varje gång, eller har råd, säger Fjärdhundrabon Susann, som startade namninsamlingen.

I klippet: Därför vill de att vårdcentralen ska finnas kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.